Els dilluns ens mirem Barcelona més de lluny, des del ‘Mirador’, del “bàsics”. En aquesta ocasió ho hem fet amb els cantants i compositors del grup Ginestà, Júlia Serrasolsas i Pau Serrasolsas. Els dos coincideixen que la ciutat els ha influït en el procés de creació de la seva música des de sempre. “Barcelona m’ha influït moltíssim a l’hora d’escriure les cançons. Ser barceloní és un caràcter: mediterrani, que t’agrada una mica la festa i també el d’acostumar-te a una certa decadència i al moviment constant”, ha apuntat en Pau.

L’últim exemple, i molt recent, és el de la cançó de Nadal d’aquest 2022 ‘Barcelona és un regal’. Ginestà en són els autors i han explicat que va ser un encàrrec que van rebre “amb ganes i respecte” i que van començar a compondre en ple mes de juliol, quan estaven a 40 graus. “Això va fer que fos encara més un repte”, diu la Júlia. Sobre l’època nadalenca a la ciutat, Ginestà se n’han declarat enamorats perquè és un moment “per a la nostàlgia i i la retrospecció”.


‘Barcelona és un regal’, la cançó de les festes
Els santandreuencs Ginestà són els autors de la nadala que sonarà a carrers i places

El porta a porta i la pacificació, punts positius; el preu del lloguer, punt a millorar

Quan se’ls ha preguntat sobre què els agrada i què millorarien de la ciutat, els Serrasolsas han destacat com a element que funciona el porta a porta. “Estem molt contents amb la iniciativa a Sant Andreu”, barri on han crescut, del qual també destaquen que el turisme encara no s’hagi apoderat de l’ambient que té. “A Sant Andreu vius alliberat dels turistes, encara”.

També s’han mostrat partidaris de la pacificació a la ciutat, sobretot al centre. “Tots els espais que es puguin aprofitar per a la gent que l’habita, per als nens i nenes, portaran més vida a la ciutat”, ha afirmat la Júlia.

Com a aspectes a millorar han destacat la neteja: “Hi ha zones més oblidades pel que fa al servei de neteja, precisament on no arriben els turistes”, ha dit en Pau. Un segon element és el preu del lloguer, que té el risc d’acabar expulsant els barcelonins de la seva pròpia ciutat. “Cal una aposta forta política perquè els joves puguem viure dignament i que la ciutat no ens expulsi perquè no podem pagar els lloguers”. La Júlia ha reivindicat que “calen més habitatges socials perquè joves es puguin emancipar, també les famílies. Abaixar preus dels lloguers ens faria relaxar-nos i tenir una població més feliç”, ha conclòs.

L’hivern és una època complicada per a la música en directe

En l’àmbit cultural en què es mou el grup, s’hi senten a gust. “Hem decidit cantar en català i potser no tenim la projecció que tindríem en un altre idioma. El circuit cultural català és petit, però molt bonic. Ens hi quedem”, ha dit en Pau.

En una època de l’any en què no hi ha tanta activitat musical a Barcelona com a l’estiu, i amb la intenció d’agrupar grups coneguts, Ginestà ha organitzat per al proper 28 de desembre a la Sala Razzmatazz el concert Ginestà i amics, el darrer concert de l’any.