El personatge Lola Vendetta, creat per Raquel Riba Rossy, torna amb una obra al voltant de les relacions sexoafectives marcades per la violència masclista: ‘Katanazo al amor romántico’. La guionista i dibuixant de còmics ha visitat ‘Plaça Tísner‘ per parlar-nos d’aquest volum en què torna a exposar amb cruesa, però sense renunciar a l’humor, l’impacte del patriarcat.

Fills sans del patriarcat

A ‘Katanazo al amor romántico’, Raquel Riba Rossy situa Lola Vendetta en una relació de parella amb en Bruno. L’autora va animar els seus seguidors a participar en la creació de les característiques físiques d’aquest personatge però sense revelar que aquesta figura aparentment amable jugaria el paper de maltractador. D’aquesta manera, diu, volia evidenciar què passa quan t’enamores d’un “llop amb pell de xai”, que s’adona del que fa i actua per control i estratègia.

L’obra reflecteix les diferents fases per les quals passa una dona que es veu atrapada en un vincle abusiu, que la desdibuixa com a persona i li destrueix l’autoestima. El relat mostra també el procés que li permet deslligar-se d’aquesta situació i remarca el valor de tenir el suport de la família i les amistats. També posa el focus en la importància de rebre un acompanyament professional per superar el xoc posttraumàtic que s’allarga temps després d’haver trencat el contacte directe amb el maltractador.

Una dècada de Lola Vendetta

Raquel Riba Rossy va crear el personatge de Lola Vendetta fa uns 10 anys. Es va donar a conèixer amb il·lustracions individuals que publicava sobretot a Facebook i, ràpidament, aquesta combativa defensora dels drets feministes es va fer popular a les xarxes. Riba Rossy va publicar el 2017 la primera entrega en format llibre de Lola Vendetta: ‘Más vale Lola que mal acompañada’. Després van arribar ‘¿Qué pacha mama?’ (2018), ‘Lola Vendetta y los hombres’ (2019) i ‘Lola Vendetta. Una habitación propia con wifi’ (2020). ‘Katanazo al amor romántico’ és el cinquè llibre protagonitzat per Lola Vendetta.

El procés de treball de Riba Rossy ha anat evolucionant amb el temps. Explica que al principi dibuixava directament, però això feia que part del material acabés no sent útil. Ara va apuntant les idees en un suro i les va polint durant un temps. Quan ja té clara l’estructura del llibre escriu un guió i detalla tot el que li passarà a Lola Vendetta. És quan té aquesta pauta que es posa fer les il·lustracions corresponents.

El “mosaic” de Raquel Riba Rossy

  • Una influència: el manga. Nascuda el 1990, la Raquel va créixer veient dibuixos animats japonesos. Entre els que més recorda hi ha ‘Rurouni Kenshin’, la història d’un samurai vagabund que posa la seva espasa al servei dels més dèbils.  
  • Un “alter ego”: Lola Vendetta. La Raquel va crear aquest personatge fa una dècada i durant aquest temps l’ha acompanyat en el compromís de denunciar el patriarcat.  
  • Una arma: la catana. La Raquel porta tatuat al braç esquerre aquest tipus de sabre, que la Lola Vendetta utilitza per defensar els drets feministes.  
  • Un gos: en Pepito. És l’amic pelut de la Raquel i de la Lola, amb qui comparteix totes les seves aventures. Una barreja de teckel i pug que diuen que té cara d’inspector d’hisenda. 
  • Un vincle: l’amistat. Al costat del Pepito, la Raquel dedica a les seves amigues la seva última obra, ‘Lola Vendetta. Katanazo al amor romántico’, que avui ens ve a presentar.  
  • I una plaça: la de Sant Felip Neri. Li agrada especialment a la tardor quan totes les fulles cauen i cobreixen el terra. 

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’