(ACN / Redacció) El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) serà el dipositari del fons fotogràfic Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998), que el Departament de Cultura de la Generalitat de Cayalunya ha adquirit per un valor de dos milions d’euros. La part principal del fons traspassat es dipositarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya i les còpies d’època d’autor al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Segons ha explicat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la prioritat de l’adquisició és garantir-ne la conservació segons els estàndards internacionals, el tractament documental i evitar la disgregació i la sortida de l’obra del país. “Català-Roca és un veritable referent de la fotografia urbana i documental i el creador d’algunes imatges que han esdevingut un autèntic referent en l’imaginari dels catalans. També va ser un innovador en el camp del color, un dels pocs mestres de la fotografia que va fer la transició del blanc i negre al color, a principis dels anys 70 del segle XX”, ha apuntat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

FONS-CATALA-ROCA-ARXIU-NACIONAL-MNAC

Uns 200.000 documents

Amb l’operació, la Generalitat obté els drets que li permetran digitalitzar les imatges, difondre-les en línia per fer-les accessibles a tota la ciutadania i presentar-les amb motiu d’exposicions, publicacions pròpies, treballs d’investigació i material pedagògic. Els hereus es reserven els drets d’explotació respecte a tercers.

El fons del considerat un dels millors fotògraf del segle XX a Catalunya i a l’estat està compost per quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives a color, prop de 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d’època d’autor. A banda, el fons també inclou algunes còpies d’exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics, amb el seu material complementari i de treball, que són conservats per la Filmoteca de Catalunya.

Una retrospectiva al MNAC, en tres anys com a mínim

L’extraordinari fons fotogràfic produït per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l’estudi de l’autor a la travessera de Dalt de Barcelona des que el 1948 es va independitzar del seu pare, Pere Català Pic, també fotògraf. Els hereus el van dipositar el 2007 a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Barcelona (COAC).

L’adquisició del govern s’emmarca en els darrers mesos de la commemoració de l’Any Francesc Català-Roca, i permetrà avançar en la digitalització del fons. Es calcula que encara el 85 % de les seves fotos es conserven només en format analògic. “Per fi el podrem catalogar, conservar-lo, digitalitzar-lo i fer una gran retrospectiva al MNAC, encara que trigarem una mica“, ha explicat Garriga. I una mica pot ser, mínim, tres anys, quan es preveu que s’organitzi una gran exposició antològica.