L’Espai Jove la Bàscula, a la Zona Franca, ha acollit la primera batalla de rap improvisat en català. És habitual que se’n facin en castellà, però, fins ara, les competicions d’estil lliure, o “free-style”, en llengua catalana eren inexistents. Així ho afirmen des de l’entitat organitzadora de la competició, el projecte cultural d’inserció social Periferia Gold Battle, que utilitza el rap i la cultura urbana per crear vincles entre els joves i els serveis i equipaments.

Hi ha molt d’interès entre els joves perquè això continuï”
Albert Alarcón, Periferia Gold Battle

Segons ha explicat al programa ‘Plaça Tísner’ un dels responsables del projecte, Albert Alarcón, aquesta primera experiència en català “ha estat un èxit i veiem que entre els joves que consumeixen rap improvisat en castellà hi ha molt d’interès perquè això continuï”.

En àmbits urbans, el català està en desús”
Zoyert, participant

És el cas de Zoyert, un dels rapers participants en l’experiència. Assegura que “en àmbits urbans el català està en desús”. Per això, s’ha implicat en aquesta iniciativa per impulsar-lo: “És la meva llengua i no em costa gens posar-me a lluitar per ella, em sembla que és un moviment necessari”, sentencia.

Una eina per afavorir també la presència femenina

L’altre gran objectiu de Periferia Gold Battle és treballar per la igualtat de gènere i implicar les noies perquè participin en aquestes batalles que, a banda de ser principalment en castellà, també són majoritàriament masculines.

Alarcón explica que, per aconseguir-ho, han creat un nou tipus de competició, la dual mixta: “És un dos contra dos en què la condició per participar és que siguin dues persones de gènere diferent”. La idea, matisa, és “no crear una escena paral·lela, sinó que les noies formin part de l’existent”.

Cada cop hi ha més referents femenins i estan animant més noies”
Marina Bou, participant

La Marina Bou és una de les participants en aquest nou format de batalles free-style que considera necessari. Tot i això, matisa, “cada cop hi ha més referents femenins sortint per tot arreu i estan animant més noies a fer-ho”.

Incentiven la participació dels joves de la perifèria, l’ús del català i la igualtat de gènere”
Marta Esteve, Fundació Carulla

Projecte guanyador del Premi Lluís Carulla

Les batalles de rap en català organitzades per Perifèria Gold Battle han rebut el Premi Lluís Carulla a la Millor Idea, que reconeix iniciatives culturals que transformen i milloren la societat. Des de la Fundació Carulla, que atorga el guardó, Marta Esteve adverteix que els han donat el premi “perquè incentiven la participació dels joves de la perifèria, l’ús del català i la igualtat de gènere també en el rap”.

El projecte es va posar en marxa a l’Ateneu la Bòbila i el premi servirà als impulsors per professionalitzar-lo i poder formar un equip tècnic i humà. El seu objectiu és treballar amb educadors socials d’equipaments destinats a joves de l’àrea metropolitana de Barcelona per confeccionar un programa amb diferents tallers i activats.