El Sindicat Popular de Venedors Ambulants (Top Manta) de Barcelona ha inaugurat aquest dijous, en el marc del programa Eventi Collateralli de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, Seguint el peix, un projecte que recull la trajectòria de lluita política del col·lectiu nascut a Barcelona. Produït per l’Institut Ramon Llull i comissariat per l’estudi d’arquitectura i cinema Leve, en col·laboració amb Top Manta, es podrà veure, del 20 maig al 26 de novembre a la 18a edició de la Exposició Internacional d’Arquitectura.

Sota el lema “L’art de la hipocresia” (Art of hiprocresy), en forma de samarreta estampada pel col·lectiu, els manters han volgut representar l’entrada d’un col·lectiu migrant i racialitzat en un espai històricament reservat a les elits culturals i artístiques.

Foto: Àngel Garcia

Seguint el peix, l’espoli alimentari de les costes africanes

El títol, Seguint el peix, es refereix a l’espoli que fa la gran indústria alimentària a les costes africanes. Al Senegal, moltes persones s’han quedat sense el seu mitjà de vida, que era la pesca tradicional, i s’han vist obligades a seguir el camí dels peixos i a migrar fins a Europa.

Aquest procés s’explica en una antiga nau industrial del moll Cantieri Cucchini, a l’illa de San Pietro di Castello. A dins, s’hi podrà veure una exposició que s’ha titulat “Mercat manter”, i que es fa a sobre de mantes, com les dels manters de Barcelona. La mostra explica la trajectòria de la diàspora africana, les dificultats del procés migratori, les polítiques de fronteres i les lleis racistes que s’han trobat els manters a Europa.

Foto: Flavio Coddou

Àfrica protagonista de la Biennal 2023

L’edició de la Biennal d’aquest 2023 arrenca aquest dissabte, 20 de maig, la comissària és Lesley Lokko, i ha escollit com a tema central “El laboratori del futur”, amb Àfrica com a protagonista, i amb els reptes de la descolonització i la descarbonització com a focus principal.
Serà la primera vegada que un grup de persones migrants, afrodescendents i criminalitzades ocupen un espai central a la Biennal, que històricament ha estat una referència de l’arquitectura d’avantguarda dels països rics.