La persona experta en cinema i sèries del ‘Plaça Tísner’, Mariona Borrull Zapata, ens proposa cinc pel·lícules per a la nit del 31 d’octubre. Però atenció, com diu Borrull, “aquesta nit coexisteixen diverses realitats“. Per tant, no ens pensem que només recomana títols de terror, molt lligats a un Halloween cada cop més present. És la nit de la castanyada i això s’ha de notar.

‘La casa lobo’ [2018]

Joaquín Cociña i Cristóbal León

Aquesta història és, segons Mariona Borrull, com si ‘Els tres porquets‘ la dirigís el pintor Francis Bacon. Un túnel del terror que dura només 73 minuts i que és fantàstic per a un programa doble amb algun altre títol més lleuger. Definitivament, diu Borrull, “no és apta per a gent amb ansietat“.

Els xilens Cociña i León s’inventen la història d’una nena que fuig de la Colonia Dignidad, una secta real liderada per un nazi a Xile als anys 60. La nena acaba refugiant-se en una casa que la vol engolir. Es tracta del primer llargmetratge en “stop motion” de tota la història d’aquell país, un debut molt prometedor “en un món de porcs i parets que regalimen”.

Filmin

‘Hausu’ [1977]

Nobuhiko Ôbayashi

En aquest cas, Mariona Borrull proposa un títol per a qui vulgui “celebrar un Halloween memorable però no passar-ho malament“. Un clàssic de les cases encantades que des de l’any 77 és una pedra fundacional del cine fantàstic japonès. Ôbayashi és també conegut per ‘The little girl who conquered time’, que Mamoru Hosoda va actualitzar a ‘La noia que saltava a través del temps’.

‘Hausu’ es la història d’una noia que es diu Gorgeous i que porta cinc amigues a casa de la seva tieta a passar les vacances, a l’estil de ‘Las chicas están bien’. Qui no “està bé”, diu Borrull, és la tieta, que es descobreix com una bruixa que, “en veure’s envaïda per adolescents, contraataca“.

‘La malvada guineu ferotge’ [2017]

Benjamin Renner i Patrick Imbert

Per a la gent que celebra la castanyada, Mariona Borrull ha buscat pel·lícules que parlin de la tardor. Per això, si us agrada el paisatge d’aquesta estació però us fa mandra que s’escurcin els dies i que arribi el fred, ‘La malvada guineu ferotge’ és un títol que Borrull assegura que “carrega les piles“.

La pel·lícula és un recopilatori amb dos contes molt curts: el d’una guineu que ha de fer de mare dels pollets dels ous que s’anava a cruspir i el d’un conill, un ànec i un porc que han de fer de família per a un nadó quan la cigonya s’agafa la baixa. Aquestes històries van ser en un principi un còmic de Benjamin Renner.

Filmin / HBO Max

‘Conte de tardor’ [1998]

Éric Rohmer

Per Borrull, si Éric Rohmer és excepcional és per, entre altres coses, saber fer radiografies molt acurades de l’ànima humana“. Rohmer entén que la gent som qui som “pels qui ens envolten i pel temps que vivim: no som els mateixos a la primavera que a la tardor”. Per això, diu Borrull, en l’últim conte de les estacions que va dirigir” posa una mica de tardor a tots els seus personatges“.

‘Conte de tardor’ és la història d’una amiga que vol que la seva companya, que s’ha quedat vídua, torni a trobar l’amor. Però durant tota la pel·lícula ens està demanant que es reculli i es cuidi més que no pas que trobi un altre enamorament fulgurant. I això, segons Borrull, és “molt de tardor“. 

Filmin/Acontra+

‘She dies tomorrow’ [2020]

Amy Seimetz

L’última recomanació és per a aquelles persones que tenen certa “depressió estacional“. Per Mariona Borrull, és una barreja perfecta entre l’esperit de tardor i Halloween i per tant, diu, “tothom qui estigui de baixada i no sàpiga ben bé per què, l’ha de veure”.

El punt de partida és senzill: l’Amy un dia es lleva i sap del cert que el dia següent morirà. L’Amy comença a viure amb plena consciència que l’endemà no es despertarà. I quan la seva col·lega la visita, li ho diu: “Sé que moriré demà”. El que passa és que llavors la seva amiga comença a creure que ella també morirà un dia després. El que comença sent un pensament intrusiu es torna un virus brutal