Les ciutats estan plenes d’història i Barcelona no n’és una excepció. La veiem present a peu de carrer, a les grans obres arquitectòniques, als comerços i a gairebé tots els elements de la via pública, incloses les façanes. Hi ha objectes que estan instal·lats als edificis, que podem contemplar simplement aixecant la mirada, però en moltes ocasions no coneixem la història que amaguen. Alguns d’aquests són el Mercat del Ninot, la Casa de la Bomba, el Rellotge del Sifó, ‘El negre de la Riba’ i el Torn dels Orfes.

El mascaró d’un vaixell i el nom del Mercat del Ninot

L’origen del nom del Mercat del Ninot el trobem en la història d’un mascaró de proa d’un vaixell malmès en un temporal que es va acabar instal·lant com a decoració en una taverna a tocar d’on hi ha avui el mercat. El bar era tan popular que es va començar a fer servir la frase “Vaig a comprar vi al Ninot”. Amb el pas del temps tant aquesta zona de la ciutat com el mercat, abans conegut com del Porvenir, es va passar a anomenar del Ninot.

La Casa de la Bomba i la revolta de la Jamància

En ple carrer Gran de Sant Andreu hi ha una finca amb un bala de canó incrustada a la façana. És la coneguda popularment com la Casa de la Bomba. Darrere aquestes restes d’un projectil hi ha els bombardejos que el general Prim va fer sobre Barcelona per aturar la Jamància, la revolta progressista contra el govern repressor del general Espartero. Hi ha diferents versions de la història però el propietari de l’edifici, Pròsper Puig, explica que un projectil va impactar a l’edifici i no el va destruir del tot. Anys més tard es van instal·lar les restes de la bala a la façana i 180 anys després encara es conserva.

El Rellotge del Sifó i el passat d’èxit de les begudes amb gas

Situat a l’avinguda de Roma hi ha un taller d’automoció però antigament era una fàbrica de sifons i altres begudes carbonatades com la gasosa, la llimonada i la taronjada. És testimoni d’aquest passat un rellotge amb forma de sifó que hi ha a la façana i que servia com a reclam publicitari de la fàbrica Geiser. A Barcelona hi havia hagut una seixantena de fàbriques que s’hi dedicaven però aquesta etapa daurada es va començar a acabar amb l’arribada de les begudes dels Estats Units.

El Torn dels Orfes de la Casa de la Misericòrdia

Al carrer de les Ramelleres hi havia un dels accessos a la Casa de la Misericòrdia. Actualment és la seu del districte de Ciutat Vella i al costat de l’entrada hi ha un misteriós cercle de fusta, el Torn dels Orfes, i una ranura. Tot plegat té l’origen en la posada en marxa d’un hospici per a nens orfes o abandonats el 1852. Qui volia deixar un nadó de manera anònima podia introduir-lo al forat i fer girar el torn. La ranura servia per deixar-hi almoina. Es parla de milers de nens lliurats fins que va deixar d’estar en funcionament el 1931.

‘El negre de la Riba’: africà o indi americà?

Al carrer del Baluard, a la Barceloneta, hi ha un altre mascaró d’un vaixell, el mascaró d”El negre de la Riba’. Aquest mascaró formava part d’un bergantí que es va cremar. Malgrat l’incendi, se’n va salvar el mascaró, que durant molt de temps va ser exhibit en una taverna marinera, una puda. Els nens de la Barceloneta el tenien en el seu imaginari i li tenien por i el consideraven una mena de Papus. El color ennegrit del mascaró pel sutge de l’incendi feia creure que es tractava d’un home africà. Molt anys després, però, es va descobrir que es tractava d’un indi americà.