La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana rebobina als anys 70 per recordar la mítica sala de concerts Zeleste. L’icònic local va tenir dues seus diferents a la ciutat, va ser el símbol de la contracultura barcelonina de l’època i es va convertir en un refugi que va permetre l’explosió de la música laietana i la rumba catalana.

Zeleste, un mirall de les sales londinenques

Aquesta històrica sala de concerts va néixer al número 65 del carrer de l’Argenteria l’any 1973. Era finals dels anys 60 quan Víctor Jou, amb l’explosió del rock psicodèlic, va anar a Londres i es va enamorar dels locals com The Marquee, a la perifèria de la capital anglesa i situats en naus industrials. Va voler reproduir l’essència d’aquestes sales, on els músics tocaven a prop del públic i es facilitava la interacció. Amb aquesta idea va obrir la sala Zeleste al Born, llavors un barri amb els lloguers més barats.

Zeleste, l’epicentre de la música laietana

Zeleste es va convertir en l’espai de referència de la creació musical del moment, amb Jaume Sisa, Pau Riba, l’Orquestra Plateria, la Companyia Elèctrica Dharma i Gato Pérez al capdavant.

Va ser Gato Pérez qui va batejar l’underground que s’hi reunia com a música laietana. Aquesta nomenclatura agrupava totes les bandes de Zeleste de rock, rumba o jazz, amb una etapa daurada entre el 1974 i el 1978.

Zeleste va ser també discogràfica amb Edigsa i van ser responsables de treure discos emblemàtics com el de retorn de Sisa, ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’, el 1975.

Víctor Jou va tirar endavant una sala que es va convertir en l’epicentre musical i contracultural de la Barcelona dels anys 70. Ho va poder fer acompanyat de la seva mà dreta, Rafael Moll. Moll va ser el primer programador de la sala, responsable de l’oficina de gestió i productor del segell discogràfic.

Del Born al Poblenou: la sala es muda al carrer dels Almogàvers

L’any 1986 va tancar el local del Born i en va obrir un de nou al carrer dels Almogàvers. La nova sala Zeleste ocupava l’espai que abans omplien catifes i estampats i s’ubicava on hi havia dues fàbriques a la zona industrial del Poblenou. L’espai es va ampliar amb una capacitat per a 2.000 persones i hi van passar artistes nacionals i internacionals com Paul McCartney, Yoko Ono, Oasis, Héroes del Silencio, Björk, Blur, Radiohead, Sangtraït i Sepultura, entre molts concerts.

L’última nit de Zeleste va ser el 7 d’octubre de l’any 2000, a causa de les dificultats econòmiques, i va ser una cita que no es van perdre molts incondicionals. La sala, però, no s’ha aturat i des de llavors programa concerts i sessions de discoteca. Va canviar de nom i de propietaris i es va convertir en Razzmatazz.