Ramon Gener ha rebut el 44è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros, al convent dels Àngels. Al guardó, que es va atorgar a finals de gener, s’hi havien presentat 51 originals. Formaven el jurat Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales.

La novel·la entrecreua els grans esdeveniments de la història europea del segle XX amb la vida dels successius propietaris d’un piano Grotrian-Steinweg del 1915. Un instrument que Gener va trobar fa 13 anys, en mol mal estat, en un comerç de Gràcia. Uns anys després, ja restaurat, va descobrir a l’interior el número de sèrie, l’any de fabricació i alguna cosa més. Va viatjar a la fàbrica alemanya, on li van donar una pista que li va donar peu a seguir investigant.

La vida d’un piano del 1915 fins al present

“Estirant el fil, va aparèixer la història del piano i de les persones que van passar per la seva vida des del 1915 fins al present. Naturalment, no he pogut arribar a tot arreu, ni descobrir tot el que podia haver descobert. Allà on no he pogut arribar, he omplert els buits amb ficció“, explica l’autor.

El piano, doncs, és el fil conductor de la novel·la, però és alguna cosa més. “El simple fet de viure al costat de l’instrument transforma tots els personatges i els converteix en diferents de com havien estat”. Sense arriscar-se a revelar gaire informació, Gener comenta també la importància de dues músiques en una història que n’està farcida: “Un nocturn de Chopin i una peça de Debussy que cap personatge arriba a tocar”.

El Ramon Llull, un dels premis més reconeguts

El Ramon Llull és un dels premis més reconeguts de les lletres catalanes i arriba ja a més d’un milió d’exemplars venuts des que es va crear. També és un dels que té més projecció internacional, amb traduccions a nombroses llengües.