Maruja Limón ha publicat recentment l’EP “Te como la cara (A)”, que inclou quatre temes en què la banda de rumba augmenta la potència del seu ja enèrgic so i també incorpora alguns tocs d’electrònica. N’hem parlat amb algunes de les seves integrants a ‘Plaça Tísner‘.

Rumba feminista

L’EP “Te como la cara (A)” reuneix quatre cançons en què Maruja Limón segueix portant la rumba catalana a territoris tan musicals com conceptuals. La banda formada per Sheila Quero, Mila González, Carla González, Esther González, Vicky Blum i Elisenda Fàbregas, aposta per obrir el gènere a altres sonoritats i, sobretot, fer-lo altaveu de problemàtiques que les travessen com a dones i que afecten col·lectius invisibilitzats.

El primer tema de “Te como la cara (A)” és ‘Míralas’, un homenatge a dones que per a elles han estat referents com Lola Flores, Mónica Naranjo i Mercedes Sosa. ‘Dime pa qué’, l’única cançó que per ara té videoclip, és un crit a alliberar-se del postureig i apostar per la pròpia autenticitat. El tercer tema, ‘Terra d’amor’, és una rumba que reflecteix l’afecte pel territori i, finalment, ‘Volaré, convida a viure la vida sense por.

10 anys de trajectòria

Com elles mateixes expliquen, Maruja Limón és hereva de l’escena de música de mestissatge que va irrompre amb força a Barcelona fa uns anys. Van començar tocant al carrer i en petits locals i de manera natural es van veure component els seus propis temes que van convertir en una primera maqueta el 2014 gràcies a una beca del projecte Cases de la Música.

Des de llavors han publicat tres àlbums, ‘Más de ti’ (2018), ‘Ante mí’, (2019) i ‘Vidas’ 2022; han tret nombrosos senzills i han col·laborat amb multitud d’artistes mentre anaven donant forma a la seva proposta de rumba amb aires de flamenc i de caràcter social marcat que han mostrat en escenaris d’arreu del món.

El setembre del 2024 compliran una dècada als escenaris i tenen previst celebrar-ho amb la publicació de la segona part de l’EP que ara han presentat: “Como tu cara (B)” i, més endavant, amb un vinil recopilatori dels seus temes més populars.

El “mosaic” de Maruja Limón

  • Un bar: Sagrades Tannines. Aquest local proper a la Sagrada Família és un autèntic refugi per als amants de la rumba i el flamenc. 
  • Una família: la Balkan Paradise Orchestra. Dues de les integrants de Maruja Limón ho són també d’aquesta banda amb qui comparteixen local d’assaig. 
  • Una cançó: ‘Maruja Limón’. Buscant un nom femení per a la banda els va venir al cap aquesta rumba flamenca popularitzada per Gracia Montes. Van prendre el títol pel grup i en van versionar la lletra. 
  • Una novetat: ‘Te como la cara (A)’. Maruja Limón ha publicat recentment aquest EP de quatre temes en què potencien l’energia que les caracteritza i incorporen tocs d’electrònica.  
  • Una data: el 6 d’abril. Aquest dissabte, Maruja Limón actuarà a la sala Paral·lel 62 en un concert en què presentarà el seu nou EP i repassarà èxits de la seva trajectòria.  
  • Una plaça: la que es forma al carrer de l’Hort de la Bomba, al Raval. A tocar hi ha La Casa de la Pradera, on van començar a actuar les integrants de Maruja Limón.