grup barceloní tarta relena

(ACN) El duet barceloní Tarta Relena ha exhibit el seu folk i cant gregorià en català al Tiny Desk, la iniciativa musical que promou el programa radiofònic ‘All songs considered’, de l’emissora pública nord-americana NPR Music. En una actuació de 20 minuts que es pot veure a YouTube, Marta Torrella i Helena Ros canten algunes de les seves cançons en un escenari format per una taula de treball rodejada de prestatgeries farcides d’objectes.

El duet ha deixat, així, la seva petjada folklòrica i catalana, que en nou hores ja acumula més de 20.000 visualitzacions, en un espai de prestigi mundial que ha vist l’actuació d’artistes com Justin Timberlake, Olivia Rodrigo i C. Tangana. Tarta Relena ha pres el relleu a la cantant de Reus Lau Noah, que el 2019 va interpretar al Tiny Desk el tema ‘L’adeu’, també en català.

Una música que evoca el passat

L’actuació ha tingut lloc el 3 d’abril i, segons explica Felix Contreras a la descripció del vídeo, la primera impressió que ha tingut en veure el duet “ha estat un recordatori que la veu humana deu ser l’instrument musical més vell de la humanitat”.

Torrella i Ros han cantat en cinc idiomes, sumant al seu català nadiu, el castellà, el grec, el llatí i el grec clàssic. Tot plegat, per “evocar imatges de lírics i vocalistes de segles passats”. En total han cantat cinc temes: ‘Me yelassan’, ‘Tota pulchra’, ‘El suïcidi i el cant’, ‘Safo’ i ‘Las alamedas’.

Tarta Relena va néixer el 2016 amb Marta Torrella i Helena Ros, dues cantants que exploren “a cappella” diferents estils de músiques vocals amb l’àrea geogràfica del Mediterrani com a context de referència. El repertori que canten va des de músiques tradicionals fins a músiques d’autor, amb l’experimentació com a bandera i la combinació de tècniques vocals com a motor creatiu.