La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana recorda una pel·lícula que compleix mig segle. ‘Todo sobre mi madre’, del 1999, dirigida per Pedro Almodóvar i produïda per El Deseo, Renn Productions i France 2 Cinema. Vall repassa les localitzacions barcelonines del film com la Sagrada Família, la plaça del Duc de Medinaceli, les Cases Ramos, el cementiri de Montjuïc i el Teatre Tívoli, entre d’altres. L’escenari del film és la ciutat de fa 25 anys i l’hem revisitada al ‘bàsics’ passejant pels racons que el director manxec va captar amb el seu objectiu per embolcallar aquest film.

En taxi per Barcelona amb Colom i la Sagrada Família d’acompanyants

La pel·lícula arrenca a Madrid, però la protagonista s’allunya de la ciutat en una recerca familiar a la capital catalana. Arriba a Barcelona en un taxi que recorre els carrers que li donen la benvinguda amb alguns dels monuments emblemàtics de la ciutat com Colom i la Sagrada Família.

Foto: ‘Todo sobre mi madre’ de Pedro Almodóvar, 1999, El Deseo

La plaça del Duc de Medinaceli

Per Toni Vall aquest és el pla “més bonic de la pel·lícula”. A la plaça del Duc de Medinaceli es troben Penélope Cruz i Fernando Fernán-Gómez a través d’un taxi i un gos.

Foto: ‘Todo sobre mi madre’ de Pedro Almodóvar, 1999, El Deseo

El cementiri de Montjuïc

El cementiri de Montjuïc és l’emplaçament on la protagonista, Cecilia Roth, es retroba amb el personatge de Toni Cantó en un funeral.

Foto: ‘Todo sobre mi madre’ de Pedro Almodóvar, 1999, El Deseo

Les Cases Ramos de la plaça de Lesseps

Les cases Ramos de la plaça de Lesseps, un edifici modernista que acull les protagonistes en un escenari molt especial arquitectònicament ple de llum, ondulacions i color.

Foto: ‘Todo sobre mi madre’ de Pedro Almodóvar, 1999, El Deseo

El Teatre Tívoli i el Palau de la Música Catalana

A la pel·lícula es representa l’obra ‘Un tramvia anomenat desig’ des de l’escenari del Teatre Tívoli, ubicat al carrer de Casp, 8.

Un altre monument barceloní que captura la mirada del cineasta manxec és el Palau de la Música Catalana. L’actriu Antonia San Juan està estenent la roba amb el fons de la façana d’aquest edifici modernista de Domènech i Muntaner que el 1997 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La càmera d’Almodóvar capta una Barcelona modernista de llum i colors que es converteix en el paisatge d’aquest film que compleix 25 anys.