(ACN / Redacció) ‘La societat de la neu’, del director barceloní Juan Antonio García Bayona, ha arrasat en la gala de l’Acadèmia de Cinema espanyola amb 12 dels 13 premis als quals optava i s’ha convertit en la tercera pel·lícula més distingida de la història dels Goya. La coproducció catalana ‘20.000 espècies d’abelles’, d’Estíbaliz Urresola, s’ha emportat tres estatuetes i la catalana ‘Robot dreams’, de Pablo Berger, dues.

A ‘La societat de la neu’ només se li ha escapat el premi a millor guió adaptat. Bayona ha agraït la confiança dels acadèmics per portar-los als Oscars: “Tant de bo el pugui recollir en nom de tots”. El film de Netflix acumula 150 milions d’espectadors a la plataforma i 450.000 a les sales d’Espanya, tot i no arribar a un acord amb dues grans companyies de cinemes de l’Estat. 

El millor guió adaptat, una producció del Poblenou

També hi ha hagut premi pel talent de la ciutat en la categoria del millor guió adaptat, l’únic premi que se li ha escapat a ‘La societat de la neu’. En aquest cas ha anat a parar a la pel·lícula ‘Robot Dreams‘, d’Arcadia Films, amb seu al Poblenou. A més, la de millor documental ha estat per a ‘Mentre siguis tu, l’aquí i ara de Carme Elías’, que plasma l’últim viatge conscient de l’actriu barcelonina, diagnosticada d’Alzheimer ara fa dos anys.

El millor actor, el d’un personatge barceloní

Barcelona també ha estat present en el premi a millor actor. En aquest cas no pel seu guanyador, David Verdaguer —de Malgrat de Mar—, sinó pel personatge que ha encarnat a la cinta ‘Saben aquell’: Eugeni Jofra Bafalluy, que tothom coneix com a Eugenio.

Rigoberta Bandini, millor cançó original

La cantant barcelonina Rigoberta Bandini ha estat premiada amb la millor cançó original per ‘Yo solo quiero amor’, del film ‘Te estoy amando locamente’. Ha dedicat el guardó als seus amics i familiars que formen part del col·lectiu perquè aquesta cançó la va escriure pensant en ells. “A totes els han dit marietes o bolleres als patis de l’escola i han amagat la seva forma de ser per encaixar. És per vosaltres, mai més els vulneraran els drets”, ha dit. 

El Goya d’Honor també cau en mans barcelonines

L’Acadèmia de Cinema espanyola també ha homenatjat el centenari director de fotografia, restaurador fílmic i investigador Juan Mariné, nascut a Barcelona el 1920, a qui se li ha concedit el Goya d’Honor. L’actor José Sacristán ha estat l’encarregat de pujar a l’escenari a presentar el guardonat, que ha fet més de 140 pel·lícules en 90 anys de dedicació al cinema. “Gràcies pel teu exemple”, ha assenyalat l’actor en nom del guardonat, que no ha assistit a la gala.  

Apunt internacional amb accent barceloní

També s’ha distingit l’actriu i productora nord-americana Sigourney Weaver amb el Goya Internacional 2024. L’actriu ha agraït la feina de la seva veu en català i castellà des la pel·lícula ‘Alien’, la barcelonina Maria Lluïsa Solà.