L’emblemàtic teatre cabaret del Paral·lel, El Molino, podria reobrir aquesta propera tardor convertit ja en la casa del flamenc, la rumba, la cançó d’autor i del jazz. Aquest dilluns acaba el termini d’exposició pública de les condicions per a la gestió de l’equipament i ara s’iniciarà el procés de licitació per escollir l’empresa que gestionarà la sala cultural a partir d’aquest estiu.

Segons ha pogut saber betevé, El Molino acollirà algunes activitats puntuals de barri, tal com demanaven els veïns, però no tindrà finalment gestió comunitària, com reclamaven des de fa setmanes una trentena d’entitats culturals del Poble-sec.

La gestió de l’equipament no convenç tothom

La futura explotació d’El Molino ha estat en període d’exposició pública durant gairebé dos mesos. En aquest temps alguns col·lectius culturals del Poble-sec han denunciat a les xarxes socials que les condicions no s’adequaven a les necessitats culturals reals del Paral·lel i del barri perquè, diuen, la sala no aportarà cap retorn social a l’entorn. Fins i tot, havien demanat a l’Ajuntament que aturés el concurs i modifiqués les bases per incloure al projecte la visió de cultura comunitària, que diuen, hauria de tenir aquest equipament públic.

La trentena d’entitats culturals i teatrals han reclamat, via manifest, una modificació del plec de clàusules de gestió per tal que el futur El Molino s’apropés al model de la sala Paral·lel 62. L’antiga sala BARTS va reobrir el 2022 gestionada per una Unió Temporal d’Empreses formada per tres cooperatives i ha incorporat, des de llavors, el model d’economia social i solidària en el seu funcionament.

El Molino acollirà activitats de barri

Segons fonts municipals, El Molino, com la resta d’equipaments de la ciutat, podrà acollir de manera puntual algunes activitats de barri, com són les activitats de festa major, Nadal o Sant Jordi. El president de l’AV Poble-sec, Sergi Gàzquez, es mostra molt satisfet amb aquesta opció, ja que El Molino, diu, és un espai amb molt simbolisme per al barri. Segons Gàzquez, l’obertura de l’edifici farà que l’entorn s’ompli de vida i, de retruc, que a la plaça de la Bella Dorita, ara mateix força degradada, s’hi canviïn els usos.

Segons Gàzquez, l’Ajuntament obre la porta a la instal·lació d’una terrassa a la plaça de la Bella Dorita amb la idea de millorar l’ús que es fa de la plaça. La decisió, però, estaria en mans del districte de Sants-Montjuïc, qui hauria de crear les bases d’explotació de la terrassa, ja que aquesta estaria situada a la via pública.

El Molino, un encadenat d’obertures i tancaments

L’emblemàtic teatre del Paral·lel, un dels grans referents culturals de la ciutat durant la primera meitat del segle XX, va tancar portes el 1997. Durant 13 anys l’edifici va estar en desús, però el 22 d’octubre del 2010 va reobrir després d’unes obres de reforma valorades en 15 milions d’euros i amb un aforament reduït a 250 espectadors.

Tot i els esforços dels programadors, el teatre no va ser mai econòmicament rentable i, tres anys més tard, la propietat, enfonsada pels deutes, va presentar un concurs de creditors. El 2016, l’edifici es va posar a la venda per 20 milions d’euros. L’Ajuntament va anunciar la compra d’El Molino per 6,2 milions d’euros el juliol del 2021 amb l’objectiu de convertir-lo en un espai cultural de gestió privada. Un projecte d’obertura que encara ara el camí final.