Va ser l’atzar el que va posar un esprai a les mans de Lily Brick. Aquest fet, però, li va canviar la vida. Des d’aquell moment, fa gairebé una dècada, no ha deixat de pintar i la seva obra ha aconseguit ressò internacional. L’hem convidat a ‘Plaça Tísner‘ aprofitant el seu pas per Barcelona, on està realitzant una peça de la qual encara no ens en pot donar detalls.
Reconeixement internacional
La imatge d’una nena de mirada segura amb una ovella a les espatlles ocupa la portada del llibre ‘Street art firmado por mujeres’, en què Diego López selecciona una cinquantena d’artistes urbanes d’arreu del món. La fotografia correspon a l’obra ‘La pastora‘, que Lily Brick va fer en el marc del festival Guau al poble saragossà de Torrellas. La muralista assegura que encara li costa de creure haver rebut aquest reconeixement, però també que el més important per a ella segueix sent pintar i transmetre emoció amb les seves obres.
La Lily recorda que de petita li agradava molt dibuixar, però mai havia pensat a fer de l’art la seva professió. Tenia 24 anys quan va pintar per primera vegada al carrer i va sentir que allò la feia tan feliç que volia dedicar-hi la vida. En deu anys ha realitzat entre 250 i 300 murals, de petit, mitjà i gran format, a Catalunya, diversos llocs de l’estat espanyol i també països com Alemanya, França, Gran Bretanya, Suècia, l’Índia o els Estats Units.
Les dones que treballen al camp són la meva inspiració”
Dones i camp
Lily Brick va néixer al barri de la Bordeta de Lleida i des de fa un temps viu al poble de Juneda. Explica que, quan no és de viatge per feina, li va bé mantenir-se lluny del bullici de la ciutat per estar en plena sintonia amb allò que protagonitza la seva obra: la bellesa i fortalesa d’un camp que, la majoria de vegades, té rostre de dona.
Obres com ‘Avi, vull ser pagesa com tu’, a Mollerussa; ‘Mares rurals’, a les Planes d’Hostoles o ‘L’héritage’, a Aurec-sur-Loire, realitzada en el marc del Festival de la Teinturerie, són exemples de la mirada colorista i penetrant amb què Brick s’aproxima i reflecteix el món rural.
Dalt de la grua faig amistat amb els ocells”
El “mosaic” de Lily Brick
- Un referent: Lilia Brik. El nom artístic de la Lily prové de la seva admiració per a aquesta escriptora i cineasta, figura rellevant de l’avantguarda russa.
- Un llibre: ‘Street art firmado por mujeres’, de Diego López. La Lily és una de les 50 artistes internacionals incloses en aquesta obra que, a més, té com a portada un dels seus murals.
- Una qualitat: l’empatia. La Lily creu que la capacitat per comprendre les emocions dels altres és un valor fonamental a l’hora de relacionar-nos de manera saludable.
- Un paisatge: el que es pot contemplar des de la Figuera, a la part més alta del Priorat. La Lily va pintar un mural en aquest petit poble des d’on es veu la Granadella i els dies boirosos sembla estar sobre els núvols.
- Un desig: pintar en algun racó rural del Japó. La Lily és una enamorada del l’entorn natural i un dels seus somnis seria crear un mural en algun punt isolat del país nipó.
- I una plaça: la del Paraigua, a Lleida. Va dissenyar la barana de la glorieta que hi ha, amb figures de capgrossos i grallers del barri de Cappont. En guarda un bon record malgrat no hi van fer constar la seva autoria.