El curtmetratge ‘La gran obra’, dirigit pel barceloní Àlex Lora i escrit per Alfonso Amador i Lluís Quílez, ha estat guardonat amb el Gran Premi del Jurat en el Festival de Sundance. Es tracta d’una història sobre classisme, racisme, prejudicis i interessos en conflicte, protagonitzada per Daniel Grao, Melina Matthews, Babou Cham, Adam Norou i Guido Grao.

Un cop coneguda la notícia, Lora ha dit que estan “molt contents i emocionats”. “És una bogeria, es van presentar 50.000 curtmetratges i guanyar el Gran Premi del Jurat, que és el més important, no estava ni a les travesses”. Sobre el curtmetratge, el director explica que ‘La gran obra’ és el sistema. “Sembla un títol molt grandiloqüent però en el fons és per reflectir el sistema: com ho té tot planificat per modelar-nos“.

El film, de 20 minuts, arrenca amb la trobada, en un centre de reciclatge, d’una parella adinerada, interpretada per Grao i Matthews, i dos ferrovellers, el Salif i el seu fill Yousef, als quals conviden a casa seva per donar-los més objectes. Però la situació es complica quan la família descobreix que els ferrovellers tenen quelcom que ells volen.

Un gènere “molt difícil i sobrevalorat”

En una entrevista a betevé, Àlex Lora explica que el format del curtmetratge “per mi està sobrevalorat. És molt difícil fer-ne que estiguin bé. Després de passar per tots els gèneres crec que és molt difícil“. El director creu que s’hauria de donar més valor al format, que disposa d’uns pressupostos “irrisoris” en comparació amb els llargmetratges.