S’ha infiltrat durant un any en comunitats misògines en línia i ara publica un assaig en què denuncia les seves pràctiques. ‘Els homes que odien les dones’, editat per Capitán Swing, és el nou llibre de l’escriptora i activista feminista anglesa Laura Bates. Segons ha explicat al ‘Plaça Tísner’, “són grups organitzats per promoure l’odi contra les dones i donen suport explícit al fet que siguin assassinades i violades”.

Bates desgrana en el llibre els diferents perfils de subcultures misògines que hi ha actualment a internet. Entre d’altres, trobem els “activistes pels drets dels homes”, que “se centren a fer una espècie d’atac polític contra el feminisme“, els qui fan un celibat involuntari i els qui anomena “artistes de la seducció”. Aquest darrer, es tracta d’un col·lectiu que a priori “entrena els homes per lligar”, però que en realitat “assetgen les dones en el marc del que és, de fet, un negoci multimilionari internacional”.

Quan passen al món real i es dediquen a massacrar dones els seus actes encaixen perfectament amb la definició de terrorisme”
Laura Bates, escriptora i activista feminista

L’autora explica que aquests fòrums d’internet reuneixen desenes de milers de participants i que ha inclòs en el llibre els comentaris que s’hi publiquen sense filtrar per “deixar constància de la radicalització dels seus membres”. Avisa que no se’ls considera terroristes, però que com a societat podríem fer-ho: “Quan passen al món real i es dediquen a massacrar dones, els seus actes encaixen perfectament amb la definició de terrorisme“.

Un problema que creix entre els joves

El 2012, Bates va engegar el projecte Sexisme quotidià. La posada en marxa de la plataforma, en què la gent podia compartir les seves experiències de discriminació sexista a través de la xarxa, va culminar amb la publicació d’un llibre homònim dos anys més tard. Actualment, escriu per mitjans com ‘The Guardian’, ‘The Independent’ o la revista ‘TIME’ i, a més, imparteix xerrades a escoles i instituts del Regne Unit.

Va ser en aquestes xerrades en què va descobrir que “la misogínia és cada vegada més gran entre els joves“. Considera que tendim a pensar que les noves generacions seran menys masclistes, però a la pràctica no és així. “És molt comú sentir joves dient que la bretxa de gènere és un mite, el “Me too” una caça de bruixes, que les dones menteixen sobre les violacions o les noies que porten la faldilla curta van provocant”, adverteix.

La igualtat de gènere no està entre els interessos de la majoria de partits polítics, dominats per homes blancs”
Laura Bates, escriptora i activista feminista

Arribar a gent influent

L’augment de la misogínia entre els joves i les “teories de la conspiració que circulen per les xarxes socials” van empènyer Bates a escriure ‘Els homes que odien les dones’. I és que, denuncia, que fins i tot hi ha partits polítics que treuen un rèdit electoral de la misogínia: “Ho fan per aconseguir vots i Donald Trump o Vox en són un exemple”. Lamenta, a més, que afrontar la situació i treballar per la igualtat de gènere “no està entre els interessos de la majoria de partits polítics, dominats per homes blancs”.

Per combatre-ho, l’objectiu de l’autora és “arribar a gent influent dins la societat, amb poder i capacitat per fer coses”. Amb aquest llibre també vol contribuir que la societat vegi que avançar en clau feminista és bo tant per als homes com per a les dones: “No és una guerra de gèneres, ni tampoc una batalla de sexes”, conclou.

Comparteix a: