El 20 de juny, la vigília del Dia Internacional de la Música, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel director titular, Josep Pons, ha ofert un concert amb un repertori escollit per a l’ocasió, amb motiu de la Clàssica a la platja 2023. Han estat dues obres que al mateix temps resulten populars i serveixen per mostrar un cop més les possibilitats de l’orquestra: el ‘Bolero’, de Maurice Ravel, i la ‘Simfonia del nou món’, d’Antonín Dvorák.  

betevé ha emès en directe el concert des de la platja del Bogatell, que pots recuperar aquí mateix.

Les peces musicals que s’han escoltat

El ‘Bolero’, de Ravel (1928), amb el seu ritme constant “in crescendo”, una melodia obsessiva i una riquíssima orquestració, és probablement la composició més popular del músic francès. Va ser escrita com a ballet per encàrrec dels Ballets Russos de Diaghilev.  

A la Simfonia núm. 9, en mi menor, coneguda com la ‘Simfonia del nou món’, op. 95 de Dvorák, composta a Nova York l’any 1893 hi conviuen melodies inspirades pel folklore nord-americà i altres reminiscents de la seva terra, tota una explosió d’emocions amb una partitura poderosa, expansiva i enigmàtica.  

Els concerts es realitzen en el marc de Barcelona Obertura, una iniciativa fruit de la unió de les tres cases de música clàssica més importants de la ciutat —el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música Catalana— amb l’objectiu de promoure Barcelona a través de la música clàssica i fer-la arribar a tothom.