La nova quota de pagament per posar parada de llibres als espais delimitats pel Sant Jordi 2024 no ha convençut a tothom. Algunes veus del sector del llibre han criticat la mesura perquè consideren que “privatitza l’espai públic” i “converteix Sant Jordi en una fira”.

Un dels qui més han carregat contra la quota és el responsable de l’editorial Apostroph, Bernat Ruiz. Ha lamentat que s’hagi adjudicat l’organització dels espais habilitats per a les parades a la Cambra del Llibre. “Se cedeix un espai públic a una entitat privada que no ens representa a tots, perquè no tothom està agremiat, no es tracta d’un col·legi professional. Tindria sentit que l’Ajuntament cobrés aquesta quota i la gestionés ell mateix sense cap intermediari”, ha etzibat Ruiz.

“La privatització ja és completa perquè si no pagues, no entres”

D’altra banda, insisteix que el greuge de la quota no són els diners, sinó que “la privatització ja és completa, perquè si no pagues, no entres. S’estableix una barrera absoluta”, s’ha queixat Ruiz. L’editor, a més, creu que amb aquest nou sistema es converteix Sant Jordi en una fira. “Sant Jordi ha estat sempre un dia força caòtic i va tenir virtuts ordenar-ho per la pandèmia, però aquest model s’assembla més al d’una fira”, ha lamentat. Creu, a més, que la mesura s’ha imposat sense consens i amb només 10 dies de marge per reclamar una parada amb aquestes noves condicions.