(ACN) La coproducció catalana ’20.000 especies de abejas’, d’Estibaliz Urresola, parteix com la favorita als Premis Goya 2024, amb 15 nominacions, seguida de molt a prop per ‘La sociedad de la nieve’, de J. A. Bayona amb 13, en una edició dels guardons que tindrà un fort accent català. Les segueixen les pel·lícules ‘Cerrar los ojos’, de Víctor Erice, i Saben aquell’, de David Trueba, amb 11 nominacions, i ‘Un amor’, d’Isabel Coixet, amb set. Aquestes cinc pel·lícules, les més nominades, aspiren al Goya a la millor pel·lícula. També destaquen les cinc nominacions per ‘El mestre que va prometre el mar’ o les quatre per ‘Robot dreams’.

Carla Simón tornarà a competir als Goya, en què s’ha nominat ‘Carta a mi madre para mi hijo’, com a millor curtmetratge de ficció, i el curt de Neus Ballús ‘BLOW!’, com a millor curtmetratge documental.

La cantant i actriu i Goya d’Honor 2017 Ana Belén, i els directors coneguts com els Javis seran els encarregats de presentar els Premis Goya 2024, que s’entregaran el 10 de febrer a la Fira de Valladolid.

Nominacions a la resta de categories

A la categoria de millor actor protagonista, els nominats són Manolo Solo, per ‘Cerrar los ojos’; Enric Auquer, per ‘El mestre que va prometre el mar’; David Verdaguer, per ‘Saben aquell’; Hovik Keuchkerian, per ‘Un amor’, i ‘Alberto Ammann’, per ‘Upon Entry’. A millor actrius protagonistes, les nominades són Patricia López Arnaiz, per ‘20.000 especies de abejas’; María Vázquez, per ‘Matria’; Malena Alterio, per ‘Que nadie duerma’; Carolina Yuste, per ‘Saben aquell’ i Laia Costa, per ‘Un amor’.

Pel que fa al millor actor de repartiment, els nominats són Martxelo Rubio, per ‘20.000 especies de abejas’; Juan Carlos Vellido, per ‘Bajo terapia’; José Coronado, per ‘Cerrar los ojos’; Álex Brendemühl, per ‘Creatura’ i Hugo Silva, per ‘Un amor’. Respecte a la millor actriu de repartiment, les nominades són Ane Gabarain i Itziar Lazcano, per ‘20.000 especies de abejas’; Clara Segura, per ‘Creatura’; Ana Torrent, per ‘Cerrar los ojos’ i Luisa Gavasa, per ‘El mestre que va prometre el mar’.

En la cursa al Goya a la millor direcció novella s’ha nominat Estibaliz Urresola, directora de ‘20.000 especies de abejas’; Itsaso Arana, directora de ‘Las chicas están bien’; Álvaro Gago, director de ‘Matria’; Alejandro Marín, director de ‘Te estoy amando locamente’, i Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez, d’’Upon Entry’.

En l’apartat de millor film d’animació, els nominats són ‘Dispararon al pianista’, ‘El sueño de la sultana’, ‘Hanna y los monstruos’, ‘Momias’ i ‘Robot dreams’. I a millor documental: ‘Caleta Palace’, ‘Contigo, contigo y sin mí’, ‘Esta ambición desmedida’, ‘Iberia: naturaleza infinita’ i ‘Mentre siguis tu’.