La cantant Queralt Lahoz actuarà aquest divendres, 30 de setembre, al Festival B, al Fòrum de les Cultures. Abans, però, es converteix en la primera convidada del nou programa de betevé, ‘Plaça Tísner’. Ens visita per parlar-nos dels seus darrers senzills i de la transformació que va experimentar la seva música l’any 2021, a partir del seu primer LP: ‘Pureza’, a cavall entre els sons del flamenc heretats de la família i dels ritmes urbans i electrònics amb què ha crescut a Santa Coloma de Gramenet.

Les arrels de la colomenca han marcat la seva evolució musical des que, l’any 2019, va publicar l’EP ‘1917’. A banda de la reivindicació constant dels paisatges i les gents de la seva ciutat, Queralt Lahoz ha advocat molt pel feminisme empoderat, de la dona treballadora encarnada en les figures de la seva mare i la seva àvia. Tot plegat s’aboca en unes lletres que poden sonar immediates i hedonistes, però que ens presenten tota la reflexió i tota l’actitud d’un dels noms de present i de futur de la música catalana.

L’aposta per mantenir una veu pròpia i feminista

Lahoz assegura que es vol mantenir fidel al seu missatge i aprofitar l’altaveu que li proporciona cantar per tractar temes “socials o de memòria històrica” que considera importants. Ha anat, a més, més enllà de la música i ha presentat una línia de calces per “representar l’empoderament de la dona”. Expressa, però, que encara cal avançar en aquest aspecte i, posant el seu exemple, assegura: “Les dones que tenim un caràcter fort espantem una mica”.

Nou disc “sense presses” de cara al futur

Va començar a cantar a Santa Coloma, concretament a La Canyella, el bar de tota la vida, on va debutar als 15 anys. L’han pogut escoltar ja, però, a París i a Texas. Explica que el seu darrer senzill, ‘Blade’, parla “dels nostres àngels i dimonis, de com acceptem les parts que no ens agraden”. En aquesta línia, assegura que les seves cançons són cada cop “més personals i valentes”.

Pel que fa al futur, anuncia que ja pensa a fer un altre disc. Això sí, matisa que sense presses, ja que no vol participar en “l’ansietat que genera la indústria”. El que ha quedat clar, fent referència a la indústria musical, és que el farà a la seva manera tot i les dificultats que pugui comportar: “M’adono que si fes la meva música d’una altra manera arribaria abans on vull arribar”, adverteix.

Entrevista al Plaça Tísner