La Barceloneta de Picasso. 1895-1904” evidencia, amb vuit obres del pintor i fotografies de l’època del barri mariner, que l’artista malagueny va conèixer i trepitjar la Barceloneta de les acaballes del segle XIX i principis del XX. La mostra és només una part del treball d’investigació fet per l’Eugènia Peña arran de l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb el 50è aniversari de la mort d’en Picasso.

“Començo a fer la investigació sobre la possible relació d’ell amb aquest barri que és mariner, que és nocturn, que és divertit amb ell, que era el mateix. I comencen a sortir obres d’art, dibuixos i fotografies que el relacionen amb el que passava a la Barceloneta en aquella època i el que ell devia veure“, explica Peña. La descoberta destacada, segons Peña, “que mai no s’havia establert, no s’havia estudiat una relació de Picasso amb la Barceloneta“.

Mai no s’havia establert, no s’havia estudiat una relació de Picasso amb la Barceloneta”
Eugènia Peña, comissària de “La Barceloneta de Picasso. 1895-1904”

Obres de Picasso dialoguen amb fotografies

Relacionant algunes de les 40 fotografies de la mostra, moltes de les quals inèdites, amb obres de Picasso es constata que almenys vuit pintures de l’artista tenen relació amb fets i llocs del barri mariner de finals del segle XIX i principis del XX. Peña explica que “no és que ell faci una còpia, una reproducció de la fotografia sinó que són troballes per sorpresa. És a dir, ell és un ciutadà més del barri, fa un retrat amb les seves eines i hi ha un fotògraf que amb pocs mesos de diferència o pocs anys de diferència immortalitza el mateix amb la càmera”. En aquesta relació es mostren també els canvis urbanístics i socials que el barri mariner estava vivint en aquella època i com Picasso els va plasmar en la seva obra.

Així apareixen referències a la primera plaça de braus que va tenir Barcelona i que estava a la Barceloneta, el Torín, les muscleres o tasques que feien les xarxaires.

Material inèdit i per mostrar

Aquesta exposició, que es pot visitar a La Casa de la Barceloneta 1761 fins al 10 de febrer, és només una mostra de tot el que Peña ha descobert durant els 10 mesos que ha dedicat a investigar la vinculació de Picasso amb la Barceloneta.

Peña agraeix les facilitats que tant entitats com particulars li han ofert per poder constatar la relació de l’artista malagueny amb el barri mariner. El material d’aquesta mostra prové, a més del fons fotogràfic de l’arxiu de La Casa de la Barceloneta 1761, de l’Arxiu del Port de Barcelona, de l’arxiu del Museu Marítim de Barcelona, del Museu Picasso de Barcelona, del Mie Prefectural Art Museum de Japó i de la Visual Entidad de Gestión de Artistas Plásticos. Amb la resta del material trobat en aquesta cerca, Peña assegura que s‘estudiarà com donar-lo a conèixer en els propers mesos.