La commoció inesperada que va sentir el dramaturg Pere Riera en veure desaparèixer el lloc on havia crescut el va empènyer a escriure ‘Casa Calores‘ el 2007. El text s’havia pogut presentar en forma de lectura dramatitzada, però ara arriba per primera vegada escènicament, després de ser revisat, a la Sala Beckett. Dos dels seus intèrprets, Emma Arquillué i Jordi Boixaderas, ens n’han vingut a parlar a ‘Plaça Tísner‘.

Estiu a la costa

Fer colla, els primers petons i confidències, banyar-se de nit al mar, la roba estesa al terrat, les xafarderies… La vida en un poble de la costa catalana és el paisatge geogràfic i emocional del que parteix ‘Casa Calores’. Durant l’estiu, aquesta llar esdevé el punt de trobada de quatre amics, la mare d’un d’aquests i mestressa de la casa —la Calores— i un amic i veí de tota la vida en Pipa.

Emma Arquillué i Jordi Boixaderas coincideixen a destacar com un dels principals valors del text que, darrere l’aparent senzillesa d’unes vides corrents, “hi ha moltes capes” i “els personatges acaben resultant molt interessants”.

Acceptar el passat

La trama abraça un arc temporal de 14 anys i s’atura en tres moments concrets: el 1989, el 1996 i el 2003. Veiem com els adolescents arriben a la universitat i tracen el que serà el camí d’una vida adulta, però també com la mare preocupada i soferta acaba somatitzant el dolor silenciat mentre hi ha qui sembla que el pas del temps no l’afecti i s’ho miri tot des d’una certa distància.

El valor de l’amistat, els vincles familiars, la hipocresia social i el potencial de la vida en comunitat són algunes de les qüestions que planteja ‘Casa Calores’ i que es van modulant i ampliant en matisos a mesura que l’acció, com la vida dels personatges, avança en el temps.

El “mosaic” d’Emma Arquillué i Jordi Boixaderas

  • Un instrument: la veu. Des dels seus inicis professionals, el Jordi és doblador i locutor documental i de publicitat. Des de fa un temps, també és narrador d’audiollibres per a diverses editorials.  
  • Un projecte: La Bella Otero. És la companyia impulsada per l’Emma i la seva parella. Han presentat diversos espectacles, l’últim dels quals de teatre en vers.  
  • Un dramaturg: Pere Riera. Va escriure ‘Casa Calores’ el 2007 empès pel sentiment que li va provocar veure desaparèixer la casa on havia crescut. Ara ha revisat el text i dirigeix el muntatge que es pot veure a la Sala Beckett.  
  • Un poble: Canet de Mar. És l’entorn on es va criar Pere Riera i que inspira el paisatge de poble costaner en què transcorre la vida dels personatges de ‘Casa Calores’. 
  • Un vincle: l’amistat. Què significa, com evoluciona al llarg del temps i què la pot trencar són aspectes que travessen aquesta història.  
  • Una plaça: l’Emma ha triat la plaça de Cal Baldiró de Matadepera, el poble on ha crescut. En Jordi, la plaça de la Llibertat, a Gràcia, perquè hi ha viscut a prop fins fa poc.