La Fundació Mescladís, que treballa per a la inclusió social, ha començat a gestionar el bar del Teatre Lliure de Montjuïc. Els estudiants aprenen hostaleria a les seves instal·lacions i fan pràctiques en aquest equipament cultural de la ciutat, on molts hi acabaran treballant. ‘Plaça Tísner‘ ha visitat el nou espai gastronòmic per conèixer els estudiants i el projecte social.

Més que un bar

La Fundació Mescladís s’ha instal·lat a les cuines del Teatre Lliure de Montjuïc des del passat setembre. S’hi cuina per al públic i s’hi imparteixen classes en unes instal·lacions que van ser creades pel restaurant i escola de cuina Hofmann quan es va construir el teatre. “No podíem imaginar un lloc millor per seguir creixent”, celebra Martín Habiague, fundador i director de Fundació Mescladís. Segons l’entitat, amb la incorporació de l’escola de cuina del Teatre Lliure de Monjuïc enguany es formaran 200 treballadors.

La manera sostenible de gestionar l’emigració és facilitar-los l’accés a la feina”
Martín Habiague, fundador i director de Fundació Mescladís

Cuinant oportunitats: formació i feina

El programa d’inclusió social i inserció laboral Cuinant oportunitats fa gairebé 20 anys que està en marxa. A més d’ensenyar oficis que tenen a veure amb la restauració, es fa un acompanyament al mercat amb l’objectiu que s’acabi aconseguint un contracte de feina.

“Una manera sostenible de gestionar migracions és crear un model on et pots ajudar a tu mateix, per exemple facilitar l’accés a la feina en mercats que necessiten treballadors talentosos i motivats com els que formem”, explica el director de la fundació. A més a més dels espais de formació, actualment la Fundació Mescladís gestiona els espais gastronòmics del Pou, de Borrell i de la Nau Bostik.

L’Ernesto González Cárcamo és nicaragüenc i mexicà i va arribar fa un any a Barcelona. Ha fet un curs d’ajudant de cuina i ara està fent les pràctiques. “Mescladís ha sigut clau per a mi, perquè m’ha donat el suport i la formació que necessitava“, explica Ernesto. L’estudiant denuncia que una de les principals problemàtiques d’emigrar és el permís de treball que es necessita per adquirir un contracte i viceversa, per tant, aquesta oportunitat formativa i laboral “és clau”, apunta.

A Mescladís et donen aquella oportunitat que vam sortir a buscar quan vam marxar del nostre país”
Keyla Melissa Ruiz Rivera, responsable del Catering Social Mescladís

La Keyla Melissa Ruiz Rivera, d’Hondures, va començar sent alumna a la Fundació Mescladís, després va trobar feina de cambrera en un dels espais que gestiona la fundació i actualment és formadora i la responsable del Catering Social Mescladís. “Sóc una apassionada de la feina”, confessa aquesta treballadora que és tot un exemple de superació. “És un espai molt acollidor on et donen aquella oportunitat que vam sortir a buscar quan vam enigrar, això és un refugi on reben a tothom amb les portes obertes”, explica la Keyla.

Un “match” entre Mescladís i Lliure

El Teatre Lliure ja fa anys que es va proposar pensar en global en tot el que es fes en aquesta institució pública: “Volem que tot el que passi al Teatre Lliure tingui un caire social”, explica Valeri Viladrich, gerent del Teatre Lliure. La tasca de la Fundació Mescladís “ha incrementat molt la utilització de les instal·lacions, com les cuines, que estaven infrautilitzades i aporta molt dinamisme a la casa”, explica Viladrich.

Fins ara, els bars del Teatre Lliure només estaven oberts les hores que hi havia funcions. Des del setembre, el bar de Montjuïc ha passat a estar obert durant tot el dia: serveixen menjar i begudes i recentment han obert una nova terrassa al carrer de Santa Madrona. A partir del setembre del 2024, la fundació també gestionarà el bar del Teatre Lliure de Gràcia, que també passarà a estar obert durant tot el dia.