La revista en línia ‘Serielizados‘ col·labora amb el ‘Plaça Tísner‘ recomanant cada setmana sèries destacades. En aquest cas, Guillem F. Marí, director editorial de la revista, i Alba Pascual Sen, redactora en cap, ens seleccionen cinc títols d’adaptacions de pel·lícules que van ser un èxit. Són les següents: ‘Presunto inocente’, ‘Secretos de un matrimonio’, ‘Inseparables’, ‘Irma Vep’ i ‘La costa de los mosquitos’.

‘Presunto inocente’ [2024]

David E. Kelly

Una nova versió d’un thriller judicial que va ser tot un èxit de públic al 1990. Junt amb un Harrison Ford que sempre triomfava, la pel·lícula dirigida per Alan J. Pakula va ser un d’aquells thrillers tant de moda als 80-90 que mesclaven tensió sexual, infidelitats, crims i judicis. En el cas de la nova sèrie adapta la novel·la homònima de 1987, escrita per Scott Turow.

Ara, canvien Harrison Ford per Jake Gyllenhaal en la història d’un fiscal del districte que passa a ser el principal sospitós de la mort d’una companya fiscal amb qui tenia una relació en secret. Tot salta pels aires quan el perfecte fiscal i perfecte marit por resultar ser un marit infidel i, el pitjor, un assassí. La sèrie desenvolupa la història del llibre i la pel·lícula, molt més centrades en els aspectes judicials, per anar centrant-se en l’impacte que aquest fet té a la família protagonista que veu com el seu pare i marit deixa de ser la figura que creien que era.

Apple TV+

‘Secretos de un matrimonio’ [2021]

Hagai Levi

La sèrie adapta la pel·lícula sueca de culte de l’any 1974 d’Ingmar Bergman. Quan HBO va anunciar que estava preparant un “remake” d’aquest títol icònic es van generar molts dubtes perquè no estem parlant d’una creació qualsevol, sinó d’una obra mestra que segueix vigent dècades després de la seva estrena.

Però la proposta també buscava recuperar l’origen seriat del treball del director suec, que va radiografiar un matrimoni en una ficció de sis episodis. Tot s’inicia quan una nit reben a la seva casa la visita de dos amics que, al poc temps, comencen una forta discussió. Quan es queden sols, comencen a parlar del seu matrimoni i dels seus problemes. La història reexamina la representació de l’amor, l’odi, el desig, la monogàmia, el matrimoni i el divorci a través de la perspectiva d’una parella estatunidenca actual.

Max

‘Inseparables’ [2023]

Alice Birch

La següent sèrie té un referent previ molt difícil de superar, ni més ni menys que el gran David Cronenberg i la seva pel·lícula de culte ‘Inseparables‘. El mestre del “body horror” va adaptar al 1988 la novel·la ‘Twins‘, de Bari Wood i Jack Geasland, basada en el cas real de Stewart i Cyril Marcus, dos bessons idèntics que eren ginecòlegs de prestigi a Nova York i van morir en circumstàncies estranyes.

L’any passat, Prime Video va estrenar una nova versió en clau femenina. Si a la pel·lícula originària era Jeremy Irons qui interpretava els bessons, a la sèrie és Rachel Weisz la protagonista. Un gir femení total que abraça amb força, atreviment i ganes de provocar la creadora de la minisèrie, Alice Birch (‘Normal People’, ‘Succession’). A la història, les dues bessones ho comparteixen tot: drogues, amants i un desig sense remordiments de fer el que calgui (fins i tot trencar les barreres de l’ètica mèdica) en un esforç per desafiar pràctiques antiquades i portar la salut de la dona al primer pla. És d’aquelles històries que millor veure fins al final.

Prime Video

‘Irma Vep’ [2022]

Oliver Assayas

Es tracta d’un “remake” del director Oliver Assayas d’una pel·lícula que va dirigir ell mateix l’any 1995. De fet, aquesta cinta original també estava inspirada en un altre film de l’any 1915, ‘Los vampiros’. Ara, Assayas revisita la seva pròpia ficció fent-la més accessible i senzilla (la primera era molt experimental) per parlar sobre temes com la fama, la creació, l’ego, la falta d’intimitat i connexió real, o dels límits de l’autoria i l’autoritat d’un cineasta.

La sèrie ens parla de la Mira (Alicia Vikander), una estrella de cinema desenganyada tant per la seva carrera com per una recent ruptura, que arriba a França per encarnar Irma Vep en una adaptació del clàssic francès del cinema mut ‘Los vampiros’. A mesura que avança el rodatge, Mira s’adona que els límits entre ella mateixa i el personatge que interpreta comencen a difuminar-se i a fusionar-se

Max

‘La costa de los mosquitos’ [2021]

Neil Cross i Tom Bissell

La sèrie, estrenada al 2021, és una versió de la pel·lícula de l’any 1986 protagonitzada per Harrison Ford i dirigida per Peter Weir. En aquest cas, canviem Harrison Ford i Helen Mirren per a Justin Theroux i Melissa George en la història d’un pare de família molt peculiar que s’endú tota la família fora del país fugint del govern.

Una trama bastant curiosa en què mai no acabes de saber si el pare és un il·luminat amb raó o un paranoic que està posant en perill la vida de la seva família. Ell és un inventor sense gaire sort que acaba a una jungla d’Hondures perseguint un invent quasi utòpic (crear gel amb la combustió de foc) i trencant completament l’equilibri de valors d’una família típicament nord-americana (el fill a la cinta va ser River Phoenix) i el xoc que això suposa, cultural i familiar.

Apple TV+