Antoni Morell es defineix com un home del Renaixement; és arquitecte, inventor, escripor i dibuixant. El seu cervell i les seves mans no han parat mai quiets, tampoc des que es va jubilar i va començar a dedicar el seu temps a l’aquarel·la. Des d’aleshores ha fet 2.000 mil pintures en format panoràmic i diversos punts de vista, que a mode de trompe-l’oeil aconsegueixen tenir un efecte immersiu de 180º en la superfície plana del paper. La meitat són llibreries i biblioteques.

Un equip del ‘Plaça Tísner‘ ha anat al seu estudi del barri del Putxet, on emmagatzema els seus dibuixos envoltat de maquetes de cotxes, llibres i un rellotge que toca les hores i acompanya aquest barceloní octogenari en un racó inundat de llum natural on sembla que el temps s’atura.

Pinto i dibuixo cada dia. Si pogués, no faria res més”
Antoni Morell
Antoni Morell

Arribar i moldre

Amb 80 anys, a Antoni Morell se’l pot veure en acció a qualsevol llibreria o biblioteca de Barcelona, espais on es troba especialment còmode. Arriba sense avisar, s’asseu, desplega la seva petita capsa d’aquarel·les i s’hi passa unes hores. Confessa que s’ho passa molt bé: “Pinto i dibuixo cada dia. No faria res més”. Entre les darreres llibreries que ha immortalitzat amb el pinzell hi ha la Pebre Negre, al barri del Clot; la Sendak, al camp d’en Grassot, i l’Al·lots, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

Exposició a la UB

Des de principis del 2023, 31 de les seves obres estan exposades a la biblioteca del CRAI, Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona, al Campus de Sants. Es poden veure al vestíbul del primer pis de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals, de dilluns a divendres, de 8:30 a 20:30. Morell es va fer molt popular després d’instal·lar-se per unes hores a moltes de les biblioteques de la UB, que va anar pintant el 2021. Des de les més majestuoses, com les de l’Edifici Històric, a d’altres amb menys encant com la biblioteca de Dret, a la Zona Universitària.

Creador incansable

Diu Morell que l’interessa tot, de sempre. Va rebre el premi nacional de la marca de construcció Meccano de l’any 60, té la patent d’un format de llibre desplegable, ha fet un tauler d’escacs trepitjable amb peces fetes amb baixants de pluja, ha construït un automòbil per a infants que és una rèplica del mític Jaguar SS 100 i ha escrit un contradiccionari. No pot parar.