Qui és l’autor d’una cançó si utilitzem la intel·ligència artificial per compondre-la? La tecnologia podria arribar a reemplaçar l’expressió artística humana? Aquestes són algunes de les qüestions que entraran a debat al Fonograma, unes jornades que reivindiquen el paper de la música enregistrada a Catalunya. Ens ho expliquen al ‘Plaça Tísner‘ els seus organitzadors.

“La intel·ligència artificial es posa a debat per analitzar l’impacte en la música enregistrada que es preveu que serà molt gran”, explica Eva Faustino, gerent de l’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfic Catalans (APECAT). El divendres, 17 de novembre, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, s’hi faran cinc ponències en el marc de ‘Fonograma a debat’.

Com serà la música enregistrada?

Genís Roca, especialista en cultura digital, és l’encarregat d’obrir la jornada amb la ponència “La IA i la música: renovar-se o morir“. “Parlarem de les oportunitats però també dels impactes de la IA en la música: de com canviaran els processos creatius o els models de negoci. Ens preguntarem si els artistes es poden substituir, com seran les gravacions o els futurs concerts”, explica Roca.

Les jornades comptaran amb músics com Ferrran Palau, Baiuca, Sr. Chen, The Tyets o Sexenni, amb la presidenta de la SGAE, Cristina Perpiñá; la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost, o la comissària de Soner +D, Antònia Folguera.

Fonograma a la ciutat

L’altra branca de les jornades és ‘Fonograma a la ciutat’, activitats relacionades amb la música enregistrada que es faran a les botigues de discos. Hi participen Disco 100, El Genio Equivocado i Ultra-Local Records, on es faran trobades entre artistes i productors. Artistes com Ginestà, Aiala o Mama Dousha explicaran la feina que hi ha darrere dels enregistraments, posant de relleu els processos creatius.