Quan l’any 2019 es va dissoldre el Projecte Vaca, una associació que durant més de 20 anys va potenciar la presència de les dones a escena, la Mercè Espelleta i l’Inma Manresa ho tenien clar: volien seguir aportant visions femenines a les arts. Així va néixer el festival Dona Crea – Crea Mujer que enguany arriba a la quarta edició i que se celebra al barri del Besòs i el Maresme amb la voluntat de descentralitzar la cultura. A ‘Plaça Tísner‘ hem parlat amb elles.

És un festival que vol donar veu i visibilitat a les dones”
Inma Manresa Robledo

Segons la seva codirectora, Inma Manresa Robledo, es tracta d’un festival que “vol donar veu i visibilitat a les dones” però que apel·la al conjunt de la societat. És per això que les programadores es passen l’any recuperant obres sobre realitats que els semblen importants compartir. En aquesta edició també es podrà veure ‘Adéu Jane’, de la companyia Bynomi, que explica la història de l’extirpació del pit de la Mariona, amb només 17 anys.

També s’ha programat l’obra ‘Segarem ortigues amb els tacons‘ de la companyia valenciana Contrahecho Produccions. Un muntatge que parteix de la reflexió que “cap prostituta neix com una ortiga a la vora el camí” i reflexiona sobre feminisme i prostitució. En aquesta quarta edició també s’ha inclòs ‘María Antonieta’, una adaptació lliure d’Analía Puentes basada en el llibret de Stefan Zweig.

No volia parlar-ne com si fos un drama perquè no ho és”
Mercè Espelleta, autora i actriu

‘Meno es más’

La codirectora del festival, Mercè Espelleta Martínez, va escriure el 2016 una peça sobre una realitat que li tocava de prop: la menopausa. Amb ‘Meno es más’ va voler trencar tòpics i desdramatitzar el final de l’etapa menstruant en la vida d’una persona: “Ho vaig fer en clau de comèdia perquè no volia parlar-ne com si fos un drama perquè no ho és“.

La menopausa t’allibera”
Chus Leiva, actriu

L’obra s’ha representat davant de públics com el del fòrum Ella y el abanico o les dones preses del Centre Penitenciari Brians i sempre ha generat molt de debat i preguntes després de la funció. Els fogots, el cansament o la sequedat vaginal són alguns dels temes que es tracten amb clau d’humor i sense tabús. Perquè segons l’actriu Chus Leiva, “s’ha de normarlitzar el cos, la vida, la regla i la no regla”. Per a la intèrpret, la menopausa no és una malaltia, sinó tot el contrari, “t’allibera”.

Programació Dona Crea – Crea Mujer

  • ‘Adéu Jane’ : el 17 de novembre, a les 19.30 h (Sala Carlos Díaz)
  • Segarem ortigues amb els tacons‘ : 24 de novembre, a les 19.30 h (Sala Carlos Díaz)
  • ‘María Antonieta’: 1 de desembre, a les 19.30 h (Centre Cívic Besòs-Maresme)
  • ‘Meno es más’: 15 de desembre, a les 19.30 h (Centre Cívic Besòs-Maresme)