L’Alba engoleix ultraprocessats que li provoquen indigestió, però el mal de panxa potser també li ve d’una ciutat que no ho posa fàcil, una feina precària en l’àmbit del disseny i dels problemes per crear lligams duradors en un món on les relacions socials estan marcades per les xarxes socials. Aquest és el relat del llibre ‘Consum preferent‘, la novel·la d’Andrea Genovart que acaba de guanyar la vuitena edició del premi Llibres Anagrama en català. Un premi que també ha suposat el debut literari de l’autora.

En contra de les etiquetes

Alguns crítics ja han encasellat ‘Consum preferent’ com a novel·la generacional. Per Andrea Genovart, segons ha explicat al ‘Plaça Tísner‘, es pot entendre aquest etiqueta perquè “l’Alba, la protagonista, voreja la trentena i parla de temes contemporanis de Barcelona”. Però ha deixat clar que no és una etiqueta que li agradi.

Per Genovart, aquesta classificació “banalitza i amaga molts altres aspectes de les novel·les”. A més, ha afegit, “sembla que amb aquesta categoria només es parla d’una generació en concret” i el llibre toca temes que “afecten totes les generacions com és el preu dels lloguers, la gentrificació, el feminisme, i molts altres”.

“Molta tècnica al darrere”

La novel·la transmet una sensació d’haver-se escrit d’una tirada. Una percepció que s’allunya de la realitat, com ha confessat la mateixa autora: “Es pensen que aquest tipus de llibre s’escriuen a raig, però no, el vaig refer moltíssim precisament perquè no es perdés aquesta sensació d’espontaneïtat. Hi ha molta tècnica al darrere”. Un procés que ha durat quatre anys: un per redactar-la i tres per revisar-la.

Seguir experimentant

Tot i això, després d’aquests quatre anys, l’Andrea Genovart assegura que no té cap ganes d’agafar-se un temps per descansar. De fet, ha avançat que ja té un altre projecte en ment, “una cosa molt tancada però que no tinc el temps ni les condicions per escriure-la”. Només necessita, ha dit, “posar-m’hi i baixar-la perquè la tinc tota al cap“.

Fins i tot ja té el nom d’aquesta nova obra, però com era d’esperar: “Encara no és el moment de dir-lo“. El que sí que ha avançat és que serà molt diferent de ‘Consum preferent’. També, ha afegit, serà experimental perquè a ella li agrada “jugar al límit, però amb uns altres límits dels que tenia fins ara i amb uns altres jocs lingüístics”.

El “mosaic” d’Andrea Genovart

  • Un instrument: la bateria. De jove tocava la bateria elèctrica a casa seva i anava als bucs d’assaig de Gràcia a descarregar energia.
  • Un esport: la boxa. Durant quatre anys va aprendre a boxejar fins que va patir una lesió greu a les costelles.
  • Un debut: ‘Consum preferent’, la seva primera novel·la que ha estat escrivint al llarg de quatre anys.
  • Un lloc per escriure: qualsevol. És un cul inquiet, escriu amb el seu portàtil al sofà, al llit o a la cafeteria a prop de casa.
  • Una afició: els trencaclosques, quan en comença un no pot parar fins que acaba, es passa el temps fent-los i desfent-los.
  • Una plaça: la de Manuel Torrente, també coneguda com a placeta de l’Alzina, a Gràcia. L’Andrea l’ha escollit perquè no sembla ben bé una plaça, és més aviat com un lloc de pas.

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’