L’Agrupació Territorial de Gràcia de l’Assemblea Nacional Catalana no podrà organitzar les seves activitats de festa major a la plaça de Joanic, tal com feia des del 2013. Segons explica la Fundació Festa Major de Gràcia, se’ls ha denegat l’ús d’aquest espai al·legant que “la seva activitat no encaixa dins la programació de l’espai, dedicat a les arts escèniques”. Els organitzadors també justifiquen la decisió al·ludint al “marcat caràcter polític de l’entitat quan es vol vetllar per la neutralitat política de la festa”. Com a alternativa, els han ofert integrar-se en la programació d’algun dels carrers que participen en la festa major, una opció que l’ANC descarta perquè, explica, no vol acabar en un espai “fosc i petit”.

Indignació a l’ANC

Des de l’ANC de Gràcia se senten menystinguts i creuen que els 2.400 socis que té l’entitat al barri queden exclosos de la festa al barri. En un manifest presentat a la plaça de la Vila, han reivindicat la tasca que han fet els darrers 10 anys amb l’organització de xerrades, concerts, sopars i també assajos de les mobilitzacions de la Diada. Unes activitats que han estat obertes a tot el veïnat i sempre amb un caràcter “pacífic i integrador”.

Tal com explica Francesc Rosell, membre de l’ANC Gràcia, “esperem que hagi estat un error i que reconsiderin la decisió, si no anirem apujant el to de la protesta”. De moment, han adreçat una carta a la Fundació mostrant la disconformitat i demanant detalls de quines persones han pres aquesta determinació.