Aquest matí, les cues als punts d'atenció al client eren evidents. Entre els passatgers afectats per nous retards i cancel·lacions de Vueling hi havia la Sílvia, que ha estat 14 hores esperant a l'aeroport de Hèlsinki. SÍLVIA DÁVILA "Clar han sigut 14 hores de retràs, que hem estat esperant moltes hores a l'aeroport, no sabíem què fer... si estaba cancellat, si no estaba cancellat, si tindríem un avió o no... ". Entre ahir i des que ha començat el dia l'aerolínia ha reprogramat 5 vols i n'ha cancel·lat 6, incloent l'anada i la tornada, amb destinació París/Orly, Manchester i Milà. Tot i que les esperes són generalitzades, Vueling n'arrossega la majoria. Companyies com AirEuropa, Alitalia o EasyJet pateixen retards d'entre 20 i 30 minuts, en canvi, 45 dels 400 vols de Vueling, de més d'una hora i mitja. Això és producte, diuen, del tancament, durant 50 minuts aquest migdia, d'una de les pistes d'El Prat. MARÍA VAZA "Cancelaron el vuelo y ni siquiera avisaron. Y ahora me traen de un piso para otro, que vaya aquí, que vaya allá y no me dan una solución" LLUÍS BAJO "El tema és que hem perdut l'avió perquè havia de sortir a les 5 de la tarda, com ens han informat a les seves plataformes web i bueno, s'ha avançat l'hora, no ens han informat i hem perdut l'avió" AGUSTÍN GONZÁLEZ "Llegamos de Buenos Aires, teníamos el vuelo a Fiumiccino a las 18.20 y nos han dicho que nos retrasaron la partida para las 23.04" La companyia atribueix les incidències a les maniobres militars que, diuen, s'estan fent a Marsella, i que restringeixen part de l'espai aeri, però també a la vaga de controladors d'Itàlia i a la congestió del trànsit aeri. La història, doncs, es repeteix malgrat les mesures de prevenció que tant Foment com la Generalitat han exigit a Vueling arran del caos de finals de juny.

Aena ha confirmat la incidència en una de les pistes i ha matisat que el problema només s’ha allargat durant una hora. Les cues de passatgers tornen a acumular-se davant dels mostradors de Vueling a l’aeroport de Barcelona-el Prat. L’allau d’endarreriments en vols d’aquesta companyia ha afectat centenars de viatgers que havien de marxar de vacances aquest cap de setmana. A més, l’aerolínia ha cancel·lat tres vols aquest dissabte: un amb destinació a París que havia de sortir a les 10.55 h de Barcelona, un a Manchester que s’havia d’enlairar a un quart de dues; el de Milà de les 15.20 h. Tots aquests avions no han sortit des d’aquestes ciutats amb destinació Barcelona i, per tant, tampoc no volaran avui des de la nostra ciutat. Entre aquesta nit i aquest matí també hi ha hagut afectacions: s’han reprogramat 5 vols i s’han registrat retards de més de 8 hores en vols procedents de Hèlsinki i de Sant Petersburg.

Les afectacions de Vueling cuegen des de fa un mes, i tant la Generalitat com el ministeri de Foment van haver d’intervenir i van obligar la companyia a elaborar un pla de contingència per pal·liar la situació. A més, des del govern català van crear una comissió de seguiment que, des d’aleshores, s’ha reunit cada dilluns amb representants de Vueling per conèixer possibles afectacions. De fet, en l’última reunió amb la Generalitat, l’aerolínia va assegurar que no hi hauria incidències en els propers dies, però la previsió no s’ha complert i divendres ja es van registrar retards de fins a vuit hores a l’Aeroport de Barcelona-el Prat. Unes afectacions que han continuat aquest dissabte, encara que amb menys impacte, amb retards d’entre una i tres hores.