Un dels elements clau perquè la manifestació massiva de la Diada es pugui desenvolupar sense problemes serà la mobilitat. La Guàrdia Urbana ja té a punt el dispositiu de trànsit per evitar el col·lapse en les hores de màxima afluència o quan es talli el trànsit. Ja durant el matí, quan hi ha prevista l’arribada de milers de persones d’arreu de Catalunya a la ciutat, hi haurà agents regulant la circulació en les vies clau d’accés. A partir de les 15 hores, es tallarà el trànsit longitudinal de l’avinguda Meridiana des de Can Dragó fins a la Ciutadella. Això implicarà desviaments, ja abans del tall, per evitar que els vehicles que intentin accedir per aquesta gran artèria es quedin atrapats. Els vehicles provinents de la C58, la C33 i la C17 es desviaran per la ronda de Dalt i els que arribin des de la C31, l‘autopista del Maresme, s’enviaran a la del Litoral.

També hi haurà afectacions en el trànsit transversal, sobretot en carrers com el d’Aragó, l’avinguda Diagonal o la Gran Via, ja que tots creuen la Meridiana. És per això que hi haurà agents desviant la circulació en els punts de més afluència de públic, tot i que l’intendent de la Guàrdia Urbana Carles Reyner ha afirmat que faran tot el possible per mantenir el trànsit almenys fins a les 16.30 hores i evitar més molèsties als conductors. A més, la policia local ha previst 10 carrers on s’habilitaran sortides d’emergència en cas que es produeixi qualsevol eventualitat.

Pel que fa als autocars acreditats, se’ls han reservat zones d’estacionament ubicades al districte de Sant Martí i sobretot a l’Eixample. La presència d’autobusos serà notable en carrers com els de Mallorca o València, on els vehicles podran aparcar en el carril bus. La Guàrdia Urbana alerta els autocars que no estiguin acreditats que s’afanyin a fer-ho ja que, segons Òmnium Cultural, prop de 2.000 ja tenen el distintiu oficial, i els que no en disposin no podran fer ús de les zones de pàrquing previstes.

Afectacions en el transport públic i línies a evitar

Tot i que s’aconsella evitar l’ús del vehicle privat i utilitzar el transport públic per accedir a Barcelona, també cal prendre algunes precaucions en cas de viatjar en tramvia, autobús o metro. El Trambesòs, per exemple, es veurà afectat per la Via Lliure, ja que el seu recorregut obliga a creuar la plaça de les Glòries. Per això es recomana informar-se abans d’utilitzar-lo. En total, segons la Guàrdia Urbana, 23 línies d’autobús també veuran alterat el seu recorregut com a conseqüència de la mobilització. Per últim, es fa una crida a evitar les estacions que es preveuen més concorregudes de l’L1 durant la jornada, com per exemple les d’Arc de Triomf, Glòries o Sagrera. El més aconsellable, diuen, és baixar-se en altres parades i anar al punt assignat a peu, ja que si les estacions més concorregudes estan massa plenes al migdia, és probable que alguns trens passin de llarg o que els treballadors de TMB no hi permetin l’accés.

Per últim, i pel que fa al retorn, també s’aconsella als assistents que un cop acabi l’acte marxin a casa de forma esglaonada. Es vol evitar així una concentració de visitants en un espai curt de temps, fet que pot causar problemes de mobilitat. Tot i això, la Guàrdia Urbana considera que el fet que l’endemà sigui dissabte i no un dia laborable farà que molts es quedin als concerts programats després del les 19 h i que no hi hagi col·lapse. Quant a la seguretat, la policia local espera que la jornada sigui cívica i tranquil·la, igual que en esdeveniments anteriors. Tot i això, hi haurà agents uniformats i de paisà distribuïts per tot el recorregut.