Veïns, manters, activistes de la xarxa Tras La Manta i els regidors de la CUP han participat al primer d’una sèrie de vermuts solidaris organitzats per la llibreria Veusambveu amb l’objectiu, justament, de donar la veu a col·lectius com el dels venedors a la manta, que consideren silenciats enmig del debat suscitat durant les darreres setmanes arran la mort d’un senegalès perseguit a Salou i els enfrontaments amb la Guàrdia Urbana a Barcelona.

Els manters i portaveus de Tras La Manta que hi han parlat han volgut llançar diversos missatges molt clars. El primer és que, contràriament al que es pensa, “no hi ha màfies entre els ‘top manta'”, ha assegurat en Pappé. Els manters han explicat que ells es limiten a comprar en magatzems de Badalona les mercaderies que després venen a la manta. “No matem, no robem, només volem alimentar les nostres famílies guanyant-nos la vida dignament”, proclama Pappé.

Pel que fa als darrers enfrontaments amb la Guàrdia Urbana que els persegueix perquè la seva activitat és il·legal, els venedors  acusen alguns policies (“no tots, però n’hi ha més de dolents que de bons”, diuen) de provocar-los en demanar-los els papers per detenir-los tots seguit amb violència. En Samuel ha dit que dijous passat, en l’actuació que hi va haver a l’estació de Catalunya, va ser el primer cop que la policia el pegava i ha anunciat que ho denunciarà perquè no vol que torni a passar.

Des del col·lectiu Tras La Manta també han carregat contra la justícia, que diuen que sempre està de la banda dels policies i no de la seva, i els mitjans de comunicació, que creuen que aquest estiu han fet d’altaveu desmesurat d’un problema que fins ara no era tan conflictiu. Com a solució, plantegen que es persegueixi els clients i no només els “top manta”, perquè asseguren que “mentre hi hagi mercat hi haurà venda a la manta”. I sobretot que hi hagi alternatives i formació específica per als “top manta” perquè puguin guanyar-se la vida amb una altra activitat.

L’acte, celebrat davant la llibreria Veusambveu, a la cantonada dels carrers de Picalquers i de Roig, ha acabat amb diverses actuacions musicals i crits de “cap ésser humà és il·legal”.