L’11 de setembre la Via Lliure 2015 ocuparà de punta a punta l’avinguda Meridiana, una de les principals artèries de la ciutat. Per aquest motiu l’Ajuntament ha preparat un dispositiu especial de trànsit, amb talls i desviaments quan siguin necessari.

Els principals talls afectaran la Meridiana. A partir de les 15 hores, en funció de la concentració dels participants, es tallarà la circulació de la via mantenint obertes les vies transversals fins a les 16.30 hores, quan també es tallarà la circulació dels carrers perpendiculars. A cada moment la Guàrdia Urbana establirà les mesures d’ordenació i els desviaments de trànsit necessaris. Es preveu que les afectacions a la mobilitat siguin rellevants fins a les 20 hores.

Davant l’arribada d’un nombre elevat d’autocars de fora la ciutat, es facilitarà el desencotxament dels assistents en diversos carrers, on es permetrà l’estacionament dels vehicles autoritzats al carril dret de circulació.

Reforç del transport públic

El servei de metro es reforçarà aquest divendres amb més trens i personal de seguretat pels actes de la Diada. Entre les 13 hores i les 20.30 hores, les línies de metro circularan a intervals de 4-5 minuts. A la línia 1, que concentra les estacions més properes a la concentració, la freqüència de pas serà com la  d’un dia feiner, per sota dels quatre minuts.

TMB disposarà de personal i per ordenar fluxos d’usuaris a les estacions de més afluència -Arc de Triomf, Marina, Glòries, Clot, Navas, La Sagrera i Fabra i Puig- i s’adoptaran si cal accions de regulació per evitar situacions de risc.

A més, la Via Lliure 2015 afectarà les 22 línies d’autobusos que circulen o travessen la Meridiana. Pel que fa al tramvia, les línies del Trambesòs quedaran fora de servei entre Wellington-Maresme i Wellington-Sant Martí de Provençals des de les 15 hores a les 20 hores aproximadament. Els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) també reforçaran la circulació de trens i establiran freqüències de pas corresponents a un dia feiner.

D’altra banda, cal recordar que l’11 de setembre hi ha convocada una vaga a Renfe. Hi haurà serveis mínims des de l’inici de la jornada fins a les 14 hores, i des de les 21 hores, períodes en què circularan el 33 % dels trens d’un dia festiu. En canvi, entre les 14 hores i les 21 hores els trens circularan amb normalitat.

Recomanacions generals

Davant el possible impacte que tant la Via Lliure com la resta d’actes de la Diada tindran sobre la mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona fa una sèrie de recomanacion:

Arribar a Barcelona al llarg del matí, abans de l’hora de dinar. És important anticipar al màxim possible l’hora d’arribada a la ciutat, especialment aquelles persones que viuen fora de l’àrea metropolitana.

Fer els desplaçaments a peu sempre que sigui possible.

Evitar l’ús del cotxe per entrar i sortir de Barcelona i per moure’s per la ciutat. En cap cas es recomana agafar-lo entre les 12 i les 20 hores.

Utilitzar la xarxa de metro i Ferrocarrils de la Generalitat, ja que la xarxa de bus i tramvia quedaran alterades.

– En el cas que s’hagi de viatjar, tenir en compte les afectacions a la mobilitat i planificar l’anada a l’aeroport amb temps d’antelació.

– En cas que sigui imprescindible l’ús del cotxe:

  • Aparcar el vehicle fora del centre de la ciutat o en altres ciutats de l’àrea metropolitana i accedir al centre a través del transport públic o bé a peu.
  • Compartir les places cotxe.
  • Utilitzar les rondes per sortir de la ciutat i fer-ho de forma esglaonada un cop acabada la Via Lliure 2015.