Aquest dimecres a la mitjanit ha començat la vaga dels tripulants de cabina de l’aerolínia Ryanair, que s’estendrà durant dues jornades a Espanya, Portugal i Bèlgica. Durant el primer dia, l’aturada ha provocat la cancel·lació de 66 vols amb origen o destinació des de l’Aeroport de Barcelona-el Prat. Per dijous, Ryanair ha cancel·lat 64 vols. Tot plegat ha afectat uns 14.000 passatgers que aquests dies tenien previst viatjar amb la companyia.

Malgrat això, la companyia ha informat que ha reubicat en vols alternatius tots els passatgers afectats per les cancel·lacions o bé els ha reemborsat els diners dels bitllets. Ryanair assegura que aquest dimecres operarà 2.400 vols a Europa amb 450.000 passatgers.

Els sindicats de tripulants de cabina de Ryanair USO i Sitcpla han convocat aquesta aturada per protestar en contra de les “penoses condicions laborals”, ja que asseguren que  “un 75 % de la plantilla està contractada a través d’empreses de treball temporal, subjecta a la legislació irlandesa, sense salari base i cobrant únicament per les hores de vol, fet que provoca una tremenda inseguretat i inestabilitat laboral”.

A Barcelona, segons informa Aena, Ryanair és la segona companyia al darrere de Vueling. Del miler d’operacions que es tenen de mitjana per dia en la temporada d’estiu, Ryanair té un 12 % de l’activitat. Entre dimecres, 25, i dijous, 26, Ryanair ha cancel·lat 600 vols a tot Europa, un 12 % de les operacions que tenia previstes per a aquests dos dies.

Pel que fa als serveis mínims, el Ministeri de Foment ha dictat que són del 59 % dels vols estatals i internacionals i d’un 100 % a les illes.

Reunió d’última hora sense acord

Sindicats i representats de la direcció de Ryanair no van aconseguir arribar a una entesa aquest dimarts per desconvocar la vaga. En acabar la reunió, que va durar més de vuit hores, el responsable de vol del sindicat USO, Ernesto Iglesias, va lamentar “l’actitud immobilista” de la companyia i va expressar la seva “desil·lusió” perquè esperaven que l’empresa “recapacités en algun moment” ja que “ha tingut una oportunitat i l’ha desaprofitada”.

D’altra banda, els sindicats denuncien que la companyia ha pressionat els treballadors perquè no se sumessin a les mobilitzacions. Asseguren que s’han enviat correus electrònics en què els insta a anar a treballar i els adverteix de “sancions disciplinàries” tot i no estar inclosos en els serveis mínims. En aquest sentit, Iglesias ha recordat a aquest treballadors advertits que tenen dret de vaga.

Retallades de Ryanair a Irlanda

Precisament en aquesta primera jornada de vaga, Ryanair ha anunciat que podria reduir la seva flota a Irlanda i acomiadar fins a 300 persones. Enmig d’aquest ambient de conflicte laboral, els oferirà traslladar-se a Polònia, on, diuen, l’empresa encara té marge de creixement.