El conflicte pel cas del conductor d’autobús acusat de no obrir les portes del vehicle a dues noies s’enquista. Els treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) continuen pressionant per exigir la dimissió o la destitució de Laia Bonet, presidenta de l’empresa. Segons ha avançat el diari ‘Tot Barcelona’ i ha confirmat betevé, la plantilla ha convocat una jornada de vaga el 17 de febrer. Els sindicats han acordat fer aturades del servei de bus des de les 9 fins a les 15 h.

Ho faran a aprofitant que en aquesta jornada ja hi havia convocada una mobilització estatal per demanar la jubilació als 60 anys. També aprofiten per reclamar els impagaments de 25 milions d’euros de TMB a la plantilla de conductors per un error comptable. TMB de moment ha declinat fer cap valoració sobre l’aturada en espera que hi hagi una convocatòria formal.

El sindicat CGT considera que la resposta de Bonet“No permetrem que això torni a passar”– va ser totalment inadequada i que es va sotmetre el treballador a un linxament públic. La polèmica es va generar arran d’una mare que va denunciar a Twitter que un conductor de l’H16 no havia deixat baixar a les seves dues filles de l’autobús. El professional va negar els fets i la investigació de TMB va concloure que el conductor havia actuat correctament.

Tampoc no estan conformes amb la reacció que van tenir altres polítics municipals com Elsa Artadi (Junts) o la consellera Assumpta Farran (ERC), perquè van piular missatges en què criticaven el conductor “sense proves”. “Es va arribar a demanar presó” sense comprovar si les acusacions eren certes, subratlla la CGT.

Altres motius de l’aturada

Els sindicats han aprofitat que ja hi havia una convocatòria de mobilització el 17 de febrer per reclamar la destitució de Bonet. Es tracta d’una protesta d’àmbit estatal que ja està confirmada a diverses ciutats espanyoles, -entre les quals hi ha Barcelona-, per reivindicar la jubilació dels conductors als 60 anys.

A banda, la plantilla de busos també vol protestar per l’error comptable que ha fet que deixin de cobrar 25 milions d’euros els darrers 18 anys. L’empresa va admetre el càlcul erroni que denunciava el sindicat CGT, però preveu retornar només els diners corresponents als últims 12 mesos a què obliga la llei.

Pendents dels serveis mínims

Tots els sindicats amb representació a TMB han acordat convocar l’aturada per al dijous 17 de febrer. El comitè d’empresa està esperant que el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat estableixi els serveis mínims obligatoris en aquesta joranada de vaga.

Laia Bonet es disculpa en una entrevista

Per la seva banda, Laia Bonet ha aprofitat una entrevista a TMB amb motiu dels seus 100 dies com a presidenta, per disculpar-se amb el conductor. Bonet reconeix que el tuit “estava mal expressat” i aprofita per “mostrar tot el meu afecte i suport al conductor, que va ser injustament acusat”.

Bonet també argumenta que hi ha una qüestió que per a ella és clau: “La necessitat de garantir que dones i nenes se senten segures i protegides al transport públic”. Per això, reitera el seu compromís i el de TMB per un transport públic segur. La presidenta de TMB ha fet difusió de l’entrevista a través d’una piulada.