Ha estat l'anunci amb què ha començat l'assemblea dels conductors d'autobusos de TMB. Una trobada que ha servit per valorar l'aturada de 24 hores convocada pels sindicats CGT, ACTUB, COS i PSA en contra de l'eliminació de la paga de Nadal decretada pel Govern espanyol a tots els treballadors públics. Durant l'assemblea han decidit desconvocar les aturades de dues hores per torn que hi havia previstes per dimarts, dimecres i dijous. Així confien a reobrir el diàleg amb l'empresa per arribar a un acord sobre el compliment del conveni. Hi ha de marge fins divendres, dia en què es manté l'aturada de 10 del matí a tres de la tarda i funcionarà el 50% del servei. Si no s'arriba a un acord els treballadors es plantegen convocar una vaga indefinida. I un cop acabada l'assemblea, els treballadors han sortit al carrer en manifestació fins a la plaça d'Espanya, un dels punts neuràlgics de la nova xarxa de bus.

El personal de TMB d’autobús ha votat en assemblea aquest dilluns al migdia desconvocar les aturades de dues hores per cada torn que havien de començar el 2 d’octubre. Fonts dels sindicats han assegurat que es feia complicat un control logístic d’aquestes aturades que s’havien programat tres vegades al dia. Per divendres, 5 d’octubre, sí que es manté l’aturada que hi ha prevista de 10 a 15 h i a més s’ha convocat una nova assemblea de treballadors en què es podria votar, en cas que no hi hagi acord amb l’empresa, una nova vaga indefinida i la dimissió del Comitè d’Empresa. Els sindicats reclamen el compliment del conveni col·lectiu i que no se’ls apliqui el reial decret del Govern espanyol que els retalla la paga extra de Nadal.

La vaga que s’està fent aquest dilluns ha provocat algunes queixes dels usuaris. A la parada del carrer de València amb Balmes, els usuaris han esperat més de mitja hora el pas dels autobusos de les línies 20, 43 i 44, tot i que altres línies, com la 63, hi han mantingut la freqüència de pas. Alguns dels ciutadans han decidit agafar el taxi com a mitjà de transport alternatiu a la mateixa parada.

TMB ha explicat que l’aturada té un seguiment desigual, centrat especialment en el col·lectiu de conductors. A l’assemblea d’aquest migdia els conductors han qualificat “d’èxit” el seguiment de la convocatòria.

Pel que fa a les incidències, han estat mínimes i només consta el trencament dels vidres d’un dels vehicles a la cotxera.

Imatge: @enrique12418

Serveis mínims del 50%

Per la seva part, els sindicats han afirmat que s’estan complint els serveis mínims dictaminats pel Departament d’Empresa i Ocupació del 50% des de les 6.30 h fins a les 9.30 h, i des de les 16 h fins a les 20 h. A primera hora del matí, els sindicalistes han anat col·locant els cartells de “Serveis mínims” a tots els autobusos que sortien de cotxeres, fet que provocat un cert retard en la posada en marxa dels vehicles. Durant les hores vall no hi haurà serveis mínims i el trànsit dependrà del seguiment que els treballadors facin de la convocatòria. Això sí, la Generalitat sí que ha ordenat que les línies 9, 21, 63, 65, 92, 95, 109, 150 i 157, la dels barris perifèrics que no tenen servei alternatiu, funcionin un 25% del que és habitual durant tota la jornada, i que a les línies de Bus del Barri hi hagi almenys un cotxe per trajecte.

Queixes dels usuaris per la freqüència de pas baixa dels autobusos durant les primeres hores de la vaga, convocada per a aquest dilluns pels sindicats, que qualifiquen “d’èxit de convocatòria”. Els usuaris es queixen d’esperes de més de 30 minuts i manca d’informació a les parades.