L’aerolínia Spanair sembla que s’està plantejant aturar totes les operacions la mitjanit d’aquest divendres. La decisió, que es podria confirmar en les properes hores, arriba hores després de confirmar-se que no hi haurà acord amb Qatar Airways per injectar 150 milions d’euros a l’empresa espanyola. L’asfíxia financera de l’aerolínia, amb molts deutes i importants pèrdues, deuria haver empès la direcció a prendre aquesta decisió. A això s’hi suma negativa de la Generalitat a ajudar la companyia, tal com ho havia fet abans. El Govern de la Generalitat ha explicat aquest divendres a Sapanair que no pot seguir invertint en l’aerolínia perquè ha de ser “extremadament curós” amb les seves prioritats de despesa en el context actual de crisi, esgons ha informat en un comunicat.

La suspensió de vols deixaria sense feina els prop de 2.000 treballadors que, segons la companyia, estan contractats per Spanair. A això s’hi afegeixen els problemes que la suspensió dels bitllets pot provocar en milers de clients de tot l’estat.

La companyia catalana Spanair ha estat mesos negociant amb l’aerolínia àrab. Finalment, però, Qatar Airways sembla que ha decidit no invertir els 150 milions d’euros previstos en Spanair perquè s’exposaria a una sanció per part de la Comissió Europea, ja que les subvencions rebudes per part de les administracions públiques (Ajuntament i Generalitat, que hi han destinat 100 milions d’euros) implicarien el risc per a la companyia àrab de ser sancionada per la Comissió Europea.

Segons ‘El Periódico’, la decisió de Spanair de cessar l’activitat s’hauria desencadenat després que la Generalitat hagi decidit deixar d’invertir en Spanair i ho hagi comunicat als responsables de la companyia. Des del govern, però, no s’ha confirmat aquest extrem.

Tot i que aquesta tarda el web de Spanair encara admetia la reserva de bitllets (a les 18 h hora catalana), i també es podien comprar per telèfon, el Govern espanyol ha pres mesures per garantir el servei als usuaris. Aena i el Ministeri de Foment ja deuen estar treballant per recol·locar els viatgers de Spanair, tot i que de manera oficial no tenen cap comunicació per part de la companyia d’una més que previsible suspensió de l’activitat.

A les 18.30 hores, Spanair ha cancel·lat la compra de vols a la pàgina web, i ja no és possible contractar cap operació.