En una compareixença al Parlament, Ortega ha justificat la mesura per garantir la “sostenibilitat” del sistema, i ha admès que aquesta decisió s’ha adoptat sense arribar a cap acord amb els sindicats de la funció pública.

La mesura, segons la vicepresidenta, tindrà una vigència temporal i s’aplicarà després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la llei d’acompanyament dels pressupostos. En quedaran exclosos els interins que treballin al cos de Bombers, els agents rurals, els veterinaris d’escorxador i els serveis penitenciaris. La mesura tampoc no afectarà els mossos, professors i professionals de la sanitat. Joana Ortega no ha precisat quants anys durarà la reducció de jornada i sou, però sí que s’estalviaran 32 milions d’euros amb aquesta mesura.

Aquesta mesura es materialitzarà registrant una esmena a la llei d’acompanyament que s’està tramitant al Parlament i que probablement s’aprovarà gràcies a l’abstenció del PP. Això significa que els interins afectats probablement treballaran una hora menys al dia, i notaran els primers efectes en la nòmina del mes de març.

El govern ha justificat aquesta reducció explicant que volen mantenir el màxim de llocs de treball i explicant que aquesta és una herència del tripartit, que va augmentar “de manera exagerada” el nombre de treballadors de la funció pública.

L’oposició en bloc ha criticat aquesta decisió, i han retret a Ortega que el govern es va comprometre a no tocar els salaris. El PP, partit amb el qual CiU negocia els comptes, s’ha limitat a dir que seria “bo i necessari” que govern i sindicats arribin a un acord sobre aquestes qüestions.