Tot comença amb una trucada telèfonica entre dues germanes. Una d'elles va cap a una discoteca. "Nena, què passa ara? Paula, hi ha hagut un accident." El relat fictici intercala vídeos i l'experiència de testimonis reals d'accidents de trànsit. PILAR MARÍN, agent de la Unitat d'Accidents de la Guàrdia Urbana "De tot, el més dur és comunicar-li al pare o a la mare d'un noi o una noia que el seu fill està molt greu a l'hospital o que està mort." Agents policials, metges, bombers, supervivents i familiars desfilen per l'escenari. La intenció, sensibilitzar els 300 alumnes assistents. Fa vuit anys que la Fundació Mutual de Conductors impulsa aquesta iniciativa. JOAN BADENES, president de la Fundació Mutual de Conductors "Això és una cosa molt impactant per a tota aquesta joventut. Entre 14 i 18 anys mai s'havia fet res." Segons el Servei Català de Trànsit, quatre joves van morir a la xarxa interurbana catalana el 2013. Tot i que la xifra representa un 63% menys de víctimes mortals, la prevenció és cabdal. CARLES REYNER, intendent i portaveu de la Guàrdia Urbana "Entre aquests joves, la característica principal és la manca d'experiència i la poca reflexió. Alcohol i drogues són edats més avançades." Amb el nom Canvi de marxa, la representació posa negre sobre blanc en les conseqüències de la sinistralitat per canviar no només marxes, sinó també actituds.

Uns 300 alumnes de diversos centres educatius han participat en aquest projecte que impulsa la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors. Amb el suport del Servei Català de Trànsit i la Guàrdia Urbana, l’activitat consisteix en la representació d’una conversa telefònica. Una germana li explica a l’altra que ha vist un accident de trànsit. Durant el relat, diversos testimonis reals de cossos d’emergència així com víctimes i familiars expliquen al jovent les conseqüències d’un accident viari i la importància de la prevenció en la sinistralitat.

Adquirir conductes responsables des de l’adolescència

La representació dalt l’escenari del CaixaForum pretén que els alumnes prenguin consciència sobre factors de risc com l’alcohol, les drogues, les distraccions i, de vegades, l’excessiva laxitud dins el vehicle. Actualment, la fundació du a terme diverses iniciatives d’aquesta mena per tal de sensibilitzar els futurs conductors. La campanya “Game over” també perseguia el mateix objectiu amb la col·laboració de l’Institut Guttmann i supervivents d’accidents de trànsit amb lesions medul·lars.

Menys víctimes mortals

Segons dades del Servei Català de Trànsit, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2013 es van registrar quatre morts d’entre 14 i 18 anys a la xarxa viària interurbana catalana. Això representa un 63,6% respecte de l’any 2010, quan hi va haver 11 morts. Pel que fa als factors més concurrents que hi van intervenir, destaquen les infraccions a la normativa de circulació, les distraccions i l’excés de velocitat.