La síndica de Greuges de Barcelona va demanar el gener de 2012 a l’Ajuntament que deixés de sancionar les persones sense sostre pel fet de dormir al carrer. L’ordenança del civisme ho prohibeix, però Maria Assumpció Vilà està convençuda que les multes no serveixen per res en aquests casos, perquè mai no es podran pagar. Les sancions impagades esdevenen, això sí, un veritable obstacle quan aquestes persones acaben accedint a mecanismes de reinserció.

L’informe de la síndica de Greuges de l’any 2013 recull el cas d’una persona sense sostre que dormia als carrers del Raval i, entre 2008 i 2012, va ser sancionada fins a 70 vegades. Les multes sumaven 5.982 euros, que, amb els recàrrecs pertinents, arribaven als 7.486 euros. Els motius: acampar per dormir de nit o de dia al carrer, beure alcohol, cridar, orinar i llençar papers o deixalles a terra. Aquest home només disposava del subsidi, de 426 euros al mes, i va arribar a demanar a l’Institut Municipal d’Hisenda que li fraccionessin el pagament dels 7.486 euros per poder fer-se’n càrrec. El cas va arribar a la síndica el 2012 i finalment, el desembre de 2013, les sancions li van ser retirades. Ara l’home ja no té cap ingrés. Continua dormint al carrer, però, gràcies a l’ajuda dels Serveis Socials i d’Arrels Fundació, està fent un curs d’inserció laboral mentre segueix un procés de desintoxicació de l’alcoholisme.

L’ordenança del civisme, aprovada l’any 2005 amb el suport del PSC, CiU i ERC, ja preveia que les persones en risc d’exclusió social, a banda de ser sancionades, havien de rebre l’acompanyament dels Serveis Socials municipals. Això requereix un treball conjunt de la Guàrdia Urbana i Serveis Socials, que, segons denuncia la síndica, en aquest cas no es va produir. Però això va ser abans de 2011. Les dades de la fundació Arrels demostren que, des de llavors, la Guàrdia Urbana actua d’una altra manera i imposa moltes menys sancions als sense sostre.

Tot i això, Maria Assumpció Vilà continua reclamant una reforma a fons de l’ordenança del civisme, que considera que “no serveix per a res”. L’any passat ho va denunciar, per exemple, arran del cas d’un venedor ambulant del Parc Güell que acumulava 60.000 euros en sancions. Aquest any ha aconseguit aturar el procediment per sancionar amb 157.000 euros un pensionista amb més de 300 multes per penjar cartells i escampar fullets a la via pública. La síndica de Greuges de Barcelona prepara actualment un informe exhaustiu sobre la poca efectivitat de l’ordenança del civisme, que l’alcalde, Xavier Trias, s’ha mostrat disposat a negociar.