Aquest divendres, 2 de desembre, la Revolta Escolar ha tornat a sortir al carrer. Infants i famílies han tallat el trànsit en 22 punts de Barcelona per reclamar mesures contra la contaminació atmosfèrica al voltant de les escoles. És la segona jornada de protesta d’aquest curs 2022-23, després que la primera es fes el 4 de novembre. L’acció té el suport de més d’un centenar d’associacions de famílies (AFA), l’aFFaC i la plataforma veïnal Eixample Respira. La intenció, diuen, és mantenir els talls mensuals “fins que les administracions no apliquin canvis” en les polítiques de mobilitat.

Els talls s’han fet de forma simultània, a partir de les 16.30 h, i afecten carrers com el d’Aragó, Entença, Numància, Consell de Cent, Roselló, Indústria, Lluís Companys, Roger de Llúria i Sant Antoni M. Claret.

Durant la protesta el BACC (Bicicleta Club de Catalunya) ha impulsat la campanya “Menys fum, més somriures”, davant de les escoles Entença, Xirinacs, 9 Graons, Pere Vila, Angesola i La Llacuna. La jornada, a més, es fa el mateix dia en què s’han organitzat 15 línies de de bicibús a la ciutat.

Més d’un centenar d’AFA signen el manifest

En un manifest conjunt, les associacions de famílies lamenten que, més enllà del programa Protegim les escoles, que consideren “insuficient”, “no s’ha realitzat cap pla sistemàtic per fer de l’espai públic un espai segur” que ajudi a protegir “la població més vulnerable, com són els infants i joves”.

Recorden que durant el 2021, tot i que hi va haver menys mobilitat i pol·lució per les restriccions covid, es van detectar “750 casos d’asma infantil i 110, de càncer de pulmó atribuïbles a la contaminació causada pels vehicles”. Asseguren també que la contaminació provoca 1.200 morts cada any a la ciutat.

Per això reclamen actuacions per pacificar els entorns escolars. Critiquen que “en tan sols tres mesos, l’Ajuntament ha aconseguit executar unes 2.000 ampliacions de terrasses, la majoria en espai que estava destinat a places d’aparcament de vehicle”. Afegeixen que “no entenem per què l’actuació als centres escolars no s’està prioritzant amb la urgència que s’ha fet en aquests negocis privats”.