La consolidació de les terrasses ubicades a la calçada agafa embranzida. Segons les dades del Gremi de Restauració de Barcelona, s’han aprovat 404 sol·licituds. D’aquestes, 94 ja s’han instal·lat amb els models nous i 310 estan en construcció. En total, sumen gairebé 1.500 taules més. Els restauradors constaten “un canvi de tendència en positiu” i es mostren satisfets.

Es tracta de terrasses extra que el consistori va autoritzar durant la pandèmia quan les restriccions per la covid només permetien als bars i restaurants treballar a l’exterior. Després, es va posar en marxa un procés de regularització. Més d’un miler de locals van demanar la consolidació.

Els quatre models de noves terrasses de bars i restaurants de Barcelona

“Això encara pot acabar bé”

Després de mesos de picabaralla amb el govern municipal, en què els restauradors fins i tot van fer un vídeo parodiant el procés d’adjudicació de les llicències, ara constaten que el procés s’ha accelerat i que el l’Ajuntament ara està “complint amb l’ordenança de terrasses“. El director del gremi, Roger Pallarols, s’ha mostrat confiat perquè finalment “s’acabin acceptant el 70 % de les sol·licituds”. “Això encara pot acabar bé”, ha sentenciat.

Constatem un canvi de tendència en positiu en la consolidació de terrasses. Tenim la mirada posada en tres factors: el ritme de resolució de sol·licituds i el de fabricació de les plataformes -que s’han accelerat-, i el ritme dels recursos per les denegacions”
Roger Pallarols, director del gremi

El gremi estima que la instal·lació de les taules i cadires ampliades es podria completar durant el primer trimestre del 2023.

Mapa de les terrasses en calçada

Segons les dades que té el Gremi de Restauració, entre els districtes amb més plataformes autoritzades hi ha Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi. El gremi destaca que molts negocis que fins ara no tenien terrassa perquè l’amplada de la vorera era insuficient.

Pallarols també lamenta que a Ciutat Vella s’hagin denegat gairebé el 99 % de les peticions. No obstant això, confien que el percentatge augmenti quan es resolguin les sol·licituds pendents de tramitació i les denegades, on majoritàriament s’ha interposat un recurs administratiu.

La taxa de terrasses mantindrà la bonificació del 75 % el 2023
BComú i PSC acorden finalment incloure la rebaixa a la taxa de terrasses dins del pressupost municipal del 2023, notícia que el Gremi de Restauració celebra

Enfrontats per la reducció d’horaris

Les posicions continuen molt distanciades pel que fa a la reducció d’horaris de les terrasses que ja s’està aplicant a diverses places i carrers de la ciutat. En aquesta qüestió, Roger Pallarols ha admès que l’oposició del gremi a la mesura és frontal. Per això i com ja va avançar fa dies, ha assegurat que l’entitat recorrerà a la justícia.

Pallarols també ha lamentat que Barcelona és la ciutat que té els horaris de terrasses més restrictius i crítica que s’està obrint “un conflicte on no hi era“. “Els episodis que compliquen la vida als veïns són de matinada i conseqüència de les botellades i l’incivisme”, ha afirmat.

Demanen una altra convocatòria per la subvenció

El gremi també ha aprofitat per demanar que s’obri una altra convocatòria per sol·licitar la subvenció per a la instal·lació de les plataformes de les terrasses consolidades. El consistori va obrir una línia d’ajudes que es va tancar el maig, però molts restauradors no la van sol·licitar a temps. El problema, segons ha explicat Pallarols, és que van creure, per error, que prèviament havien de tenir la llicència i no van fer el tràmit a temps.