Operació sortida AP-7

Segon dia de cues a les carreteres catalanes per l’operació sortida de Setmana Santa 2023, que oficialment va començar dijous a les 15 h i ha acabat aquest divendres a les 15 h.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, en el tancament del dispositiu, han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 365.100 vehicles, el 96 % dels 380.000 que calculen que havien de sortir. Les hores més conflictives han estat entre les 11 h i les 12 h, moment en què la xarxa viària ha sumat 120 km de retencions.

Un cop més, l’AP-7 ha estat el punt de la xarxa més conflictiu.

Retencions a l’AP-7

L’AP-7 ha tornat a registrar cues de més de 40 km en una segona jornada complicada en aquesta via. El dijous, quan moltes persones van avançar la seva sortida, es van registrar cues de més de 30 km. Els punts on s’han concentrat més retencions han estat la Roca del Vallès en sentit nord, i en sentit sud Castellví de Rosanes.

Operació sortida avançada

Dijous també es van formar cues quilomètriques, especialment al matí. Aquest any sembla que l’operació sortida s’ha avançat ja que el SCT iniciava el dispositiu a les 15 h, però la congestió ja havia començat al matí.

Com es veu en el gràfic següent que Trànsit ha publicat a les xarxes socials, a l’inici de l’operació ja hi havia un pic de cotxes circulant molt superior al dels anys anteriors (2023 és la línia taronja) amb retencions que sumaven els 100 km a tota la xarxa de carreteres catalanes. En aquest moment s’hi barrejava també mobilitat laboral. Ara bé, Trànsit ha explicat a betevé que sí que han detectat una tendència d’avançar la sortida, que han d’analitzar per veure si es consolida.

Gràfic de l’operació sortida del SCT

Mesures específiques a l’AP-7

El Servei Català de Trànsit assegura que les retencions a l’AP-7 han augmentat un 70 % des de l’alliberament dels peatges. Per reduir la sinistralitat, l’SCT limitarà la velocitat a 100 km/h en el tram de l’AP-7 que va de Gelida a Martorell en sentit sud, tal com ja es fa el cap de setmana. Aquesta restricció també es repetirà durant l’operació tornada de diumenge i Dilluns de Pasqua en sentit nord.

També es limitarà la circulació de camions en alguns punts i se’ls obligarà a circular per la dreta, sense avançar, per tal que la circulació sigui fluida.