Entre altres mesures, el Servei Català de Trànsit (SCT) estableix el límit màxim de velocitat a 90 km/h en les vies dotades d’un sistema de velocitat variable, llevat que ja sigui inferior per altres raons. A més, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i es restringeixen les operacions que generen contaminants de ciutat en les obres públiques, especialment dels equips electrògens així com accions  d’asfaltar o enquitranar carrers. També s’insta les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions. El protocol s’activa a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Actualment s’estan registrant nivells màxims de 180 micrograms/m3 d‘òxids de nitrogen (NO2 ) en algunes estacions quan el llindar a evitar segons el protocol és de 200 micrograms/m3 . La previsió apunta a que l’episodi persistirà almenys fins a finals del cap de setmana.

L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de millora de la qualitat de l’aire amb l’objectiu de complir amb els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària.