L’Ajuntament ha ampliat la xarxa de punts de recàrrega elèctrica de vehicles amb la instal·lació de 182 punts als aparcaments municipals de B:SM, en servei de cara a inicis de 2015. Fa quatre anys només n’hi havia 65. El 74% dels nous endolls són per a turismes i el 26%, només per a motos. Les motocicletes també poden fer servir els endolls dels cotxes, si no n’hi ha de lliures entre els que tenen assignats exclusivament. A hores d’ara, tots els aparcaments municipals disposen ja d’almenys una plaça amb endoll per a vehicles elèctrics.

Tots els nous punts de recàrrega s’instal·len en places consecutives d’aparcament i prioritàriament a la planta primera, perquè siguin més fàcils de trobar. Amb la nova xarxa de recàrrega elèctrica als aparcaments de B:SM, es preveu donar servei cada dia a uns 250 abonats i 125 clients de rotació. El sistema permet gestionar l’accés dels usuaris de manera que el vehicle només podrà ser desendollat pel seu propietari (o bé per personal de B:SM).

De moment, el cost de la recàrrega del vehicle elèctric no es repercutirà en allò que el client paga per aparcar. D’aquí a uns anys, sí que es pagarà per l’electricitat consumida. En aquest sentit, B:SM treballa ja per estendre la cobertura de mòbil i l’admissió de les targetes Live d’identificació d’usuari de vehicle elèctric a tots els seus aparcaments. En la segona fase de creació d’aquesta xarxa, a més de pagar, aquests sistemes també estaran comunicats amb el Control Centralitzat de Recàrrega, que s’encarrega de la supervisió i control de tots els punts en temps real. També en gestiona les incidències.

Una ciutat per endollar-s’hi

Barcelona és pionera a l’hora d’oferir aquest servei als usuaris dels aparcaments municipals. L’impuls d’una àmplia xarxa de punts de recàrrega a la ciutat s’ha avançat durant els darrers anys a la normativa aprovada el 19 de desembre passat pel Consell de Ministres, que obligarà a instal·lar un mínim de punts de recàrrega als aparcaments públics de tot l’estat.

A banda dels 182 endolls de B:SM i del centenar que n’hi ha també en aparcaments d’hotels i centres comercials (de gestió privada), als carrers de Barcelona hi ha 121 punts més on endollar el cotxe o la moto elèctrica. Deu d’aquests punts són de recàrrega ràpida, és a dir, que permeten carregar un 80% de la bateria en menys de 30 minuts, sense necessitat de deixar-hi el vehicle aparcat durant més temps. A més, es tracta de punts universals, que ofereixen els tres sistemes existents al mercat.

L’any 2015 està previst que s’hi inverteixi per generar 24 instal·lacions noves, que representaran uns 40 punts de recàrrega addicionals.