Agents dels Mossos d'Esquadra patrullaven aquesta tarda per l'estació de Sants atents a qualsevol moviment sospitós. Una imatge que s'ha repetit a l'aeroport del Prat, on també hi havia agents de la Policia Nacional. L'increment de la presència policial en llocs amb gran afluència de públic, i també a les zones frontereres, és conseqüència directa del pla de seguretat activat per l'augment del risc d'un atac terrorista. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "És probable que la gent vegi més presència policial sobretot als territoris de frontera i molt particularment en aquells edificis que anomenem infraestructures crítiques i en aquells àmbits de comunicació en què hi hagi punts d'aglomeració de gent. No es tracta de sobrepreocupar-nos però sí que es tracta d'aixecar la prevenció." Ramon Espadaler ha explicat que es tracta d'una mesura habitual quan es produeixen aquest tipus d'atemptats i diu que també l'han adoptat altres països europeus. Segons el Departament d'Interior, les mesures de seguretat preses tenen un caràcter temporal. La situació es tornarà a avaluar en els propers dies. Les mesures només es mantindran si el nivell d'alerta d'amenaça terrorista continua elevat. Des del Sindicat Autònom de Policia veuen amb bons ulls les precaucions adoptades però reclamen que es faci un pas més i que s'elaborin protocols més concrets. VALENTÍ ANADON portaveu del sindicat SAP-UGT "Hi ha diferents nivells d'estat d'alerta dels cossos policials, però nosaltres trobem a faltar el disseny d'un pla específic per fer front a aquestes amenaces." En vista de l'amenaça gihadista, diuen que també caldrà revisar els equips d'autoprotecció de cada agent. Remarquen, però, que posar punt final al terrorisme islàmic no és només una qüestió policial sinó també un tema polític.

El pla de seguretat activat aquest dijous preveu un increment de la seguretat als punts més sensibles, un fet que es tradueix en l’augment d’efectius policials atents a qualsevol moviment o paquet sospitós. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha remarcat que “no es tracta de sobrepreocupar-nos”, però que cal prevenció. Segons Espadaler, aquest tipus de mesures s’adopten sempre que es produeixen situacions semblants a l’actual. I en aquesta mateixa línia, ha afegit, també han actuat altres països europeus, que explica que han adoptat decisions semblants.

L’increment d’efectius es mantindrà estable mentre el nivell d’alerta segueixi sent elevat. Segons ha dit el conseller, es tracta de mesures temporals que s’hauran de reavaluar en els propers dies.

Volen protocols més concrets

El Sindicat Autònom de Policia veu amb bons ulls les precaucions adoptades pel departament i el fet que s’hagi elevat el nivell d’alerta. Tot i això, reclamen que es faci un pas més i que es dissenyi “un pla específic per fer front a aquestes amenaces”. En aquest sentit, apunten que caldrà revisar els equips d’autoprotecció de cada agent.

Des del sindicat, però, remarquen que aconseguir posar punt final al terrorisme islàmic no és només una qüestió policial. Consideren que es tracta també d’un tema polític i aposten pel debat social i per introduir reformes a la legislació.