Fins ara, els animals de companyia només podien entrar al metro tancats dins d’un receptacle adequat. A partir de l’1 d’octubre, els gossos podran passejar-s’hi amb morrió i lligats amb una corretja no extensible. Això sempre que els vagons i andanes no estiguin plens de gent. En dies feiners, no serà possible pujar al metro amb un gos a les franges considerades hores punta, ni tampoc quan es produeixi alguna celebració multitudinària.

Tot això s’explica en uns fullets informatius que es repartiran les properes setmanes a les estacions de metro. La informació també s’enviarà per correu als propietaris dels animals censats.

Després d’un llarg procés de debat amb les entitats animalistes i les protectores d’animals, el Ple municipal va aprovar al juliol l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (PTVA), que ara entrarà en vigor. Aquesta ordenança també obligarà a dur el gos lligat pels carrers de Barcelona, però per a aquesta mesura s’ha previst una moratòria de 18 mesos, durant els quals s’habilitaran a tots els districtes zones d’esbarjo on puguin anar deslligats. Però per permetre l’entrada de gossos al metro ha calgut arribar a un acord amb Transports Metropolitans de Barcelona, que es va tancar ja l’any passat. Des de llavors, TMB ha modificat el seu reglament de viatgers per permetre i regular l’entrada dels gossos al metro. El canvi de reglament no afectarà, de moment, el servei d’autobusos de la companyia. Els gossos sí que poden viatjar actualment als Ferrocarrils de la Generalitat, tal com passa en altres ciutats europees com Berlín, Brussel·les, Amsterdam o Ginebra.