L’estació de Provença dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha començat la fase final de les obres per ampliar les andanes. Amb aquesta actuació es pretén pal·liar les aglomeracions de passatgers que es produeixen, sobretot en hores punta, en una instal·lació especialment estreta. Els treballs d’obra ja estan pràcticament enllestits i ara el que queda pendent és revestir l’obra per donar-li forma d’estació.

La parada de Provença es va construir als anys 20, amb uns accessos estrets i unes andanes que es col·lapsen sovint. Es calcula que per aquest punt hi passen 4.700 persones cada hora, en els moments de més afluència. Aquesta és la segona estació amb més volum d’usuaris de ferrocarrils, després de Plaça Catalunya, amb 8,6 milions de viatgers a l’any. Més de 30.000 persones la fan servir d’estació intermodal al dia, ja que connexta amb la línia 3 i 5 del metro. Des del 2003 disposa de mampares per evitar accidents quan hi ha més acumulació de passatgers però aquesta mesura, que reforça la seguretat dels usuaris, no ha solventat l’acumulació del passatge als accessos i les andanes.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat les obres aquest dilluns i ha anunciat que estaran enllestides el 24 de juny, per Sant Joan, quan se’n podrà veure el resultat final.

Un accés només d’entrada a l’estació i un altre de sortida

Els treballs per ampliar les andanes de l’estació de Provença van començar el 10 de gener del 2017, amb una mica de retard, i des d’aleshores ha afectat el trànsit del carrer del Rosselló i Balmes, on manté tallat un carril de circulació.

Amb les actuacions, de 6,2 milions d’euros, l’andana en sentit Sarrià s’ampliarà de tres a vuit metres i això incrementarà la capacitat de passatgers que s’hi poden concentrar. També s’està creant un nou accés al carrer del Rosselló amb Balmes que per primera vegada en una estació a Barcelona, serà només d’entrada. L’accés que ja existeix, al costat muntanya de la mateixa cruïlla, serà només de sortida. L’obra coincideix amb l’increment d’usuaris de Ferrocarrils de la Generalitat durant el 2018, que han marcat una xifra rècord amb 87 milions de validacions, un 3,3 % més que l’any anterior.