Els índexs de partícules en suspensió a l’atmosfera (PM10) s’han disparat de forma clara des de fa un parell de dies. Els pronòstics atmosfèrics fan preveure que es podran mantenir alts fins dissabte, quan la pluja prevista facilitarà la dispersió d’aquestes partícules.

Mala visibilitat a Barcelona

Les xarxes socials també es fan ressò de la mala visibilitat que hi ha aquests dies, fruit de l’augment de les PM10. Es tracta d’unes partícules molt petites, amb un diàmetre d’entre 2,5 i 10 micròmetres, i poden ser sòlides o líquides. Sobretot, parlem de sutge, pols, cendra, partícules metàl·liques, ciment i pol·len.

La DANA que va afectar el País Valencià, Múrcia i Almeria la setmana passada va facilitar l’arribada de pols del Sàhara a casa nostra durant el cap de setmana passat. Malgrat això, els índexs de PM10 no van superar el llindar de moderats en cap cas. Durant aquesta setmana s’ha produït un increment progressiu d’aquest contaminant, propiciat per l’estabilitat atmosfèrica i, sobretot, l’activitat antròpica que genera la ciutat.

Aquest dimecres i dijous hi ha hagut valors regulars de PM10 a bona part dels barris, especialment els del centre i els més propers al mar. El mapa ha mostrat els registres a primera hora del matí, poc abans de les hores punta. Els experts recomanen moure’s a peu, bicicleta, patinet o transport públic i, sempre que es pugui, evitar els carrers més transitats.

Registres de PM10, el 19/09/19 a les 6 h

Efectes sobre la salut

Els registres de PM10 són superiors als recomanats per l’OMS aquests dies a la ciutat, malgrat coincidir amb la Setmana de la Mobilitat. L’investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB JosepAnton Morguí alerta també d’altres gasos perjudicials per a la salut.

 

Si ens fixem només en les PM10, poden ser una de les causes del càncer de pulmó i afeccions respiratòries i agreujar episodis d’asma o de patologies cardiovasculars.